Budapesten tart kiállítást az Igen, tessék! mozgalom

Az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából a Nemzetpolitikai Kutatóintézet meghívására rendezi be a Kincses többnyelvűség Kolozsváron című tárlatát az Igen, tessék! mozgalom. A kolozsvári Főtéren korábban bemutatott kiállításanyagot a Nyelv(használat) a gyakorlatban című konferencián nyitják meg a Magyarság Házában, pénteken, február 19-én.
 
Az eseményen kutatók és civilek ismertetik a kárpát-medencei anyanyelvhasználat tapasztalatait. Talpas Botond, az Igen, tessék! mozgalom elnöke, illetve Bethlendi András ügyvezető Magyar nyelvhasználat Kolozsváron címmel ismertetik előadásukat.
 
A Nemzetpolitikai Kutatóintézet konferenciáján előadást tart egyebek mellett Beretka Katinka a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottsága részéről, Horony Ákos a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának jogsegélyszolgálata képviseletében, Toró Tibor, a Sapientia EMTE és a Bálványos Intézet kutatója, valamint Zsigmond József, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat tagja.
 
A Kincses többnyelvűség Kolozsváron tárlat anyagai a mindennapi magánélet és a nyilvános anyanyelvhasználat kolozsvári történelmi példáit ábrázolják. A kiállított képeslapok, korabeli sajtómegjelenések, emléktáblák, plakátok és más hasonló dokumentumok a dualizmustól napjainkig tartó időszakot ölelik fel.

A budapesti szakmai bemutatót az anyagok válogatását vezető Fodor János, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karának doktorandusz hallgatója tartja.
 
Az anyanyelv nemzetközi napját az Egyesület Nemzetek nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO közgyűlése 1999-ben határozta meg. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára.
 
Az Igen, tessék! mozgalom a többnyelvű kereskedelmi kiszolgálást és a nyilvános nyelvhasználatot bátorítja illetve partnerhálóba szervezi a céljaival azonosuló erdélyi vállalkozásokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?