Népünnepéllyé változott a tasnádi böllérverseny

A kellemes, tavaszias szombati időjárásnak is köszönhető, hogy a vártnál is jobban sikerült Tasnádon a Szatmár megyei RMDSZ hagyományos böllérversenye. Legalább négy-öt ezer embert vonzottak az eseményre az érdeklődők szeme láttára készült, finomságok, a látvány és a hangulat.

A hagyományokhoz híven a versenyzők már a sátrak dekorálásával is igyekeztek felülmúlni egymást. Legtöbben az elődöktől megmaradt régi falusi eszközökkel – cserépkorsóval, tányérral, kancsóval, favillával, gereblyével, rokkával, mangorlóval, szép varrottassal és hasonlókkal próbálták vonzóbbá tenni sátrukat.

Aligha véletlen, hogy a szatmári magyar pedagógusok tanácskozásáról jövő Kelemen Hunor szövetségi elnök és Pataki Csaba szenátor az elsők közt éppen épen a magyarcsaholyi sátorba tértek be, amelyet Kovács Szabolcs alpolgármesterék ezúttal is igen ötletesen díszítettek ki. Az esemény hangulatához illően egy népiviseletbe öltözött kótyagos házaspár (szalmabábu) nyirágseprűvel fogadta a vendégeket.

A betérőket egy pohár jó fűszeres forralt borral, egy darab frissen sült kolbásszal, hurkáva vagy diós kaláccsal kínálták. „Na látjátok, már ezért is érdemes volt megrendezni ezt a találkozót, hogy előszedjük amit apáinktól örököltünk. Tagadni nem lehet, hogy ennek a böllérversenynek közönségmegtartó ereje van” – kommentálta fogadtatását Kelemen Hunor.

A böllérverseny megszervezése javarészt Veron András tasnádi alpogármester érdeme. Az eseményen növelte az összetartozás érzését a magyarországi vendégek jelenléte, akik közül többen a versenyre is beneveztek és díjakat nyertek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?