Végre elkezdődhet a pataréti romák integrációja?

Egyedülálló projekttel kezdenék el Kolozsváron a szeméttelep mellé kitoloncolt pataréti romák hatékony integrációját. A két éves, Norvég Alapból támogatott projektet a Kolozsvár Metropolisz Övezet Fejlesztési Egyesület ülteti életbe, partnerségben a Habitat for Humanity Egyesülettel, az AltArt Alapítvánnyal és száz érintett roma családdal – tájékoztat a Kolozsvári Rádió.

A 2 079 500 eurós költségvetésből oktatási-, foglalkoztatási-, szociális gondokat orvosolnak, illetve kulturális tevékenységeket szerveznek. A Kolozsváron életbelépő kísérleti programot ezidáig sehol nem próbálták ki Európában. Különlegessége abban áll, hogy a problémákat nem párhuzamosan, egymástól elszigetelve, hanem együtt, és a folyamatosan felmerülő igényekhez hangoltan oldják meg az érintettek bevonásával, a velük történő folyamatos konzultációk eredményeit szem előtt tartva.

„Mivel a szegénységet nem lehet csupán szociális eszközökkel felszámolni, ezért nagyon fontos az inkluzív gazdasági fejlesztés. A projekt munkahelyeket teremt, lakhatási infrastruktúrát biztosít. Eddig a különböző projektek vagy az oktatást vagy a munkaerőpiaci integrációt vagy az infrastrukturális fejlesztéseket vagy a kultúrát célozták meg. De ezeket egyetlen projektben együtt, integráltan nem alkalmazták még sehol Európában” – fogalmazott a projekt felelőse, Tonk Gabriella a közszolgálati rádiónak.

A szakember azt is hozzátette, hogy az intézményes szintű diszkrimináció miatt kerültek ki a szeméttelep mellé a romák, a projekt az ilyen gyakorlat ellen is próbál fellépni.

A projektről bővebben itt olvashat

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?