Ferenc pápa nem ellenzi a nevelő szándékú testi fenyítést

Ha tiszteletben tartjuk gyermekeink emberi méltóságát, akkor lehet a verést is, mint nevelési eszközt alkalmazni a katolikus egyházfő szerint. Ferenc pápa az apa családon belül betöltött szerepéről is beszélt a héten.

Az audiencia fő témája az apák családban betöltött szerepe volt. Ferenc pápa szerint az a jó apa, aki megbocsát, a hibákat bizonyossággal korrigálja, anélkül, hogy közben elbátortalanítaná a gyermeket. Mindemellett Ferenc pápa szerint lehet verni a gyerekeket nevelési szándékkal, bár ezt csakis úgy lehet megtenni, hogy közben ne sérüljön a gyermek emberi méltósága. A pápa erről a héten beszélt általános audienciáján - írja a Die Welt online kiadása nyomán a Hvg.

A pápa egy történetet is mesélt ezzel összefüggésben. „Egyszer házaspárokkal találkoztam és egy apa azt mondta: Néha meg kell kicsit vernem a gyerekeimet, de soha nem az arcukon, hogy nehogy megalázzam őket. Milyen szép, tudja, hogy a méltóság érték. Meg kell büntetnie, de ezt igazságosan teszi és nem tartja a haragot" - tette hozzá a katolikus egyházfő.

A vatikáni sajtószolgálat később úgy magyarázta a pápa szavait, hogy azok természetesen nem azt jelentik, hogy erőszakkal kell bánni a gyerekekkel, hanem inkább arról, hogy segíteni kell őket a fejlődésben, felnőtté válásban.

Kimaradt?