Medve támadt erdőjárókra Háromszéken

Bocsait védő anyamedve támadt egy erdőjáró csoportra a háromszéki Gelencén. Egy férfi megsérült, a többiek elmenekültek. A sérültet a medve távozása után kórházba szállították.

Értesülésünk szerint szerda délután két erdész, egy erdőmunkás és a terület tulajdonosa fát bélyegzett a Gelencétől két kilométerre található Bonyó nevű erdőrészen. A férfiak elmondása szerint csupán egy üvöltést hallottak, a következő pillanatban pedig mellettük termett a hárommázsásra becsült medve, amely földre teperte az erdőmunkást, akinek bal karját és jobb bokáját harapta meg az állat. A többiek elmenekültek, később a sérült férfi segítségére siettek, bekötözték sebeit.

Az érintettek elmondták, a közelben barlangot láttak, ezért feltételezik, hogy egy bocsait nevelő anyamedve területére tévedtek. Gelence polgármestere, Cseh József szerint a 45 éves férfit szerdán este megműtötték a kézdivásárhelyi sebészeten, a veszettség elleni kezelést a sepsiszentgyörgyi kórházban kapja majd meg. 

Gelencén tavaly nyáron egy férfi szederszedés közben akadt össze a medvével, amely megharapta, és megkarmolta áldozatát. Háromszéken tavaly három medvetámadást jegyeztek, a támadások miatt négy személy kórházba került.

Emellett az elmúlt évben szinte naponta jelentettek medvék által okozott károkat. Néhány településen, így Kovászna városában is szerveztek medvehajtást, hogy a lakóhelyek közelébe bejáró medvéket elkergessék.

Háromszéken a medvehajtáson kívül csapdákat is állítottak a medvéknek. Tavaly Zabolán egy gazda megelégelte, hogy udvarára rendszeresen bejár egy medve, ezért hurkot vetett, majd szólt a hatóságoknak, hogy szállítsák el kertjéből a fához kötözött, üvöltő állatot. A fiatal medvének nem esett baja, elaltatták és visszavitték az erdőbe. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?