Szigorítanak a piacról kivont gyógyszerek előzetes bejelentésén

Szigorúan fogják büntetik a gyógyszergyártókat és forgalmazókat akkor, ha visszavonnak valamilyen gyógyszert vagy leállítják a gyártást anélkül, hogy ezt az előírás szerinti több hónappal korábban jelezték volna – jelentette be Raed Arafat egészségügyi államtitkár. Hozzátette: törvény szerint eddig is be kellett jelenteni, ha bizonyos szereket ki akartak vonni a piacról, de az intézkedés elmulasztásáért nem járt büntetés.gyogyszer

„Nem volt elég egyértelmű az előírás, amely szerint 6 hónappal korábban kell jelezni a gyógyszer forgalomból való kivonását. Azon dolgozunk, hogy a törvény világosan megfogalmazza azt: ha nem jelzik fél évvel korábban a termék visszavonását, hogy nekünk is legyen időnk orvosolni a helyzetet, szigorú büntetés járjon a mulasztásért" – magyarázta Arafat.

A kórházak gyógyszerhiányára vonatkozóan elmondta: a jelenség arra is visszavezethető, hogy egy alkalommal csak kis mennyiségben vásárolnak gyógyszereket, emiatt pedig a forgalmazók gyakran nem jelennek meg a liciteken. „A problémát a vásárlás központosításával lehetne megoldani, ha kétévente szerveznének egy országos szintű licitet, így a forgalmazók részéről is nagyobb volna az érdeklődés" – fogalmazott az államtitkár.

Kimaradt?