Már januárban megszegjük az újévi fogadalmat

Az újévi fogadalmak hozzátartoznak szilveszter éjszakájához, mint a pezsgő, a virsli: fontosnak tartjuk, hogy legyenek, és lehetőleg minél több. A buli lejártával viszont általában elfelejtjük az újévi fogadalmakat, január végére pedig a kitartóbbak is lemondanak róluk. De miért van ez így? – kérdeztünk Farkas Kinga pszichológust.

Egyetlen szakember sem vitatja, hogy tervekre szükség van: aki nem tervez, kevésbé sikeres, mint az, aki előre „megszervezi” az életét. Nem csak a pszichológusok, de a gazdasági szakemberek, menedzserek szerint is eredményesebbekké válunk, ha előre elkészített terv szerint cselekszünk.

Akinek nincsenek tervei, és „ahogy jön, úgy jön” alapon élnek, nagyobb a valószínűsége, hogy elégedetlenek, sikertelenek lesznek. A célok közt szerepelhet akár egy idegen nyelv elsajátítása, vagy egy újabb szakma megtanulása, de utazás, olvasás, barátokkal, családtagokkal való rendszeres találkozás, színház-, mozilátogatás is, kinek mi tetszik.

„Megfogadtam, hogy nem fogadok meg semmit”

„Többször is elhatároztam, hogy abbahagyom a dohányzást. Ezt szilveszterkor is megfogadtam, de sajnos már január elsején reggel rágyújtottam, tehát csak múló vágy volt, most már tudom” – magyarázza Enikő.

„Megfogadtam, hogy nem fogadok meg semmit. Így legalább nem okozok csalódást önmagamnak. Terveim azért vannak, például az idén ismét nekikezdek a német nyelv tanulásának, minden hónapban elmegyek színházba és őszire kitűztem egy londoni utat is” – foglalja össze az idei terveit Klára.

Amikor még a heti kajamenüt is megtervezzük

„A tavaly elkezdett munkát folytatom, illetve sorban várnak a további feladatok, így a szokásos ritmusomban végzem azt, amit magam elé tűztem” – mondja Mihály. Van olyan személy is, aki rendszeresen jegyzetel, határidőnaplójában az útitervek mellett a holnaputáni ebéd is megtalálható.

Ildikó számolt be arról, hogy mennyire megkönnyíti az életét a tervezés, időt és energiát spórol meg, a pénzt is jobban be tudja így osztani. “Veszek egy határidőnaplót, ahová felírom, hogy melyik hónapban mi az, ami számomra fontos, amit meg szeretnék valósítani. Az utazással kapcsolatos tervek is ide kerülnek. Ezen kívül minden vasárnap előre megtervezem a heti menüt. Aznap főzök, hogy hét közben ne legyen gondom az ebéddel. Felírom az ötleteimet is, azt is, hogy melyik családtagnak mit vennék születésnapjára, vagy mivel köszönteném fel a barátaimat. A kiadások, a számlák is ott szerepelnek minden hónapban, így nem felejtek soha semmit kifizetni. Angol órára járok heti kétszer, be van írva a füzetbe, így nem történik meg, hogy épp arra az időre valami mást is tervezek. A születésnapok is megtalálhatók benne. Az év utolsó napjához felsorolom mindazt, amit szeretnék ebben az évben elérni: például angolul akarok tanulni, össze akarok gyűjteni 5 ezer eurót, el akarom olvasni a Háború és békét, és így tovább. Év végén pedig leltárt készítek” – mondja a kétgyerekes anyuka, aki a saját tervei mellett a férj és a gyerekek tevékenységéről is naplót vezet.

Mit mond a pszichológus?

Az újévi fogadalmak éppen úgy hozzátartoznak szilveszter éjszakájához, mint a pezsgő, a virsli, vagy a lencse, mivel ez az ünnep egy esztendő lezárását jelenti, ugyanakkor egy újnak a kezdetét is. Tehát nem véletlenül érezzük úgy, hogy lezárunk valamit magunk mögött és egy új küszöbére lépünk.

„A legtöbben hajlamosak vagyunk fogadalmakat tenni. Tekintetbe véve, hogy egy új kezdet áll előttünk, egy teljes év, hogy megvalósítsuk céljainkat, hajlamosak lehetünk túlzásokba esni az újévi fogadalmakkal” – magyarázza Farkas Kinga pszichológus, majd hozzáteszi: „Az új lendület hevében akarunk leszokni a dohányzásról, több testmozgást szeretnénk beiktatni mindennapjainkba, ezzel fogyni is akarunk meg egészségesen élni, elhatározzuk, hogy pénzt spórolunk meg, több időt töltünk barátainkkal és hatékonyabbak leszünk a munkánkban”.

Csakhogy minél több célt sorolunk fel, annál nagyobb az esélye annak, hogy az óévet keserű szájízzel, kudarcélménnyel zárjuk. Termeszétesen semmi gond nincs azzal, ha egy személynek ennyi célja van – mondja a szakember, aki szerint hatékonyabb, ha ezeket papírra vetjük, és prioritás szerint rendezzük.

Például kiválasztunk egyet-kettőt, amelyek a legfontosabbak számunka, és azokat tűzzük ki magunk elé. Így növelhetjük az esélyét annak, hogy meg is valósítsuk azokat, ugyanis ha túl sok cél lebeg a szemünk előtt, többfelé szóródik az energiánk, az időnk és az anyagi lehetőségeink. „Amint kiválasztottuk azt az egy-két fontos célt, fogalmazzuk meg konkrétan, ne csak nagy általánosságban. Ne azt tűzzük ki magunk elé, hogy lefogyunk és pénzt spórolunk, hanem hogy fogyunk 5 kilót és havonta félreteszünk 50 lejt” – adja az ötletet a pszichológus.

Ne fogadkozzunk a szilveszter mámorában

Többségünk szilveszterkor általában az egészséges életmóddal összefüggő fogadalmakat tesz: abbahagyja a dohányzást, kevesebb zsírosat eszik, vagy rendszeres fogyókúrába kezd, többet mozog, gyalog jár a munkahelyére, szabadidejében kirándul, nem éjszakázik, kevesebb alkoholt fogyaszt.

A fogadalmak között gyakran szerepel az is, hogy hatékonyabban fog dolgozni, jobban odafigyel a munkájára, a rábízott feladatokra, kedvesebb lesz a munkatársaihoz, több időt szentel a családjának és a barátainak. A továbbtanulás, képzés, idegen nyelv elsajátítása is szerepel a fogadalmak között. A szakemberek azt tartják, hogy azokat a fogadalmakat tartják be, amelyek nem a szilveszteri hangulat mámorában születnek, hanem amelyek már jól megalapozottak, amelyeken már korábban gondolkodik az ember.

Úgyhogy a szilveszteri mámorban érdemes azokra a fogadalmakra koncentrálni, amelyek már régóta motoszkálnak a fejünkben. És lehetőleg a buli után alaposan dolgozzuk ki, hogyan, milyen lépésekkel akarjuk megvalósítani. Ha például idegen nyelvet akarunk tanulni, készítsünk részletes tervet: nézzünk utána, milyen iskola, tanfolyam fekszik nekünk, hetente hányszor tudunk elmenni órákra, milyen költségekkel jár. Különben úgy járunk, mint sokan:fogadalmaink január végére elpárolognak.

Kimaradt?