Többnyelvűség: Emil Boc elismerte, hogy hibázott

Emil Boc elismerte pénteken a többnyelvűség hiányát kifogásoló magyar ifjúsági szervezeteknek, hogy hibázott, tájékoztatta a maszol.ro-t Antal Géza, a KIFOR elnöke.

A kolozsvári polgármesterrel tartott találkozón az IKE, a KMDSZ, a KMDT, a KIFOR és a helyi tanács magyar képviselői vettek részt. Az ifjúsági szervezetek azért tiltakoztak közleményben és kezdeményeztek találkozót a polgármesterrel, mert hiányoztak a többnyelvű feliratok és a többnyelvű tájékoztatás az Európai Ifjúsági Főváros szilveszteri nyitórendezvényéről.

„A polgármester szívélyesen fogadott, elmondta, örül, hogy találkozót kezdeményeztünk vele. Azt mondta, hogy a többnyelvűség a lézer-shownál technikai okak miatt nem valósulhatott meg. A tájékoztató anyagok esetében elismerte, a polgármesteri hivatal hibázott. Arra a kérdésre nem szeretett volna válaszolni, hogy konkrétan ki a felelős a románon kívül minden más nyelvet mellőző tájékoztató anyagokért, nem akart neveket mondani. Ezt a tévedést maga a hivatal vállalja magára”, magyarázta Antal Géza.

Hozzátette, a városháza egy hónapon belül kicseréli a Kolozsvár Európai Ifjúsági Főváros 2015 logóját is megváltoztató óriásbannert, amely Kolozsvár monostori bejáratánál csak román nyelven hirdeti a külföldi turistákat is váró projektet. Hogy a projekt kommunikációjával foglalkozó szervezetek, hivatalos szervek számára is egyértelmű legyen, miként kell gyakorlatba ültetni a programmal felvállalt többnyelvűséget, útmutató kézikönyv készül. A kézikönyvön (brandbook) már dolgoznak, a segédeszköz a konkrét útmutatókon kívül a multikulturalizmus és a többnyelvűség fontosságát is elmagyarázza.

Magyar szerzők a buszokon

A KIFOR elnökének tájékoztatása szerint a polgármester biztosította az ifjúsági szervezeteket, hogy fokozottan odafigyel a projektben felvállalt multikulturalizmusra, ezért magyar szerzők művei is felkerülnek a tömegközlekedési járművekre a 15. Nap projekt keretében.

„Magyar és más nemzetiségű szerzők idézetei is ott lesznek a kolozsvári buszokon ebben a hónapban”, mondta Antal Géza. 15. Nap projekt keretében minden hónap 15-én lesz valami különleges esemény, a tömegközlekedésben használt autóbuszokon pedig ezeken a napokon irodalmi idézetek ékesítik a belső falakat, ez által buzdítva a lakosságot az olvasásra. Minden hónap 15-én az idézetek gazdát, azaz buszt cserélnek. A villamosokon és trolibuszokon könyvjelzőket osztanak majd a SHARE szervezet tagjai.

Kapcsolódók

Kimaradt?