A székelyföldi sípályák a legolcsóbbak Erdélyben

A héten nem volt ugyan sok csapadék, de a hideg időjárás kedvezett a hóágyúzásnak azokon a pályákon, ahol a friss havat pótolni kellett. Az országban működő 154 sípályáján a hó minősége megfelelő, néhol kiváló, közölték a síközpontok működtetői.

Kedvező feltételek mellett lehet sízni az ország csaknem összes sípályáján. A téli sportok kedvelői kedvükre válogathatnak a hazai kínálatból: a fejlesztések, bővítések ellenére a pályák nagy részén a tavalyi árak mellett lehet használni a szolgáltatásokat.

Az általunk megkérdezett sípályákon a bérlet ára 30 és 160 lej között mozog, helyenként pedig alkalmankénti felvonásra is be lehet fizetni, az egyszeri alkalom 3-5 lej közötti.

154 helyszínen 136 kilométer sípálya használható az ország 19 megyéjében. A legnagyobb síközpont kétségkívül a Brassótól mindössze 15 km-re fekvő Brassópojána, ahol 20 kilométer sípálya áll a sportolók rendelkezésére. A leghosszabb sípálya a Vâlcea megyei Voineasán található Transalpina, amely 9 kilométer hosszú. A legolcsóbb pályák Székelyföldön vannak, ahol egyes pályákon egy felvonás 3 lejbe, egy félnapos bérlet 20 lejbe kerül csupán, például a borszéki pályán. A legdrágább bérletárak a Brassópojánán vannak, ahol egy egynapos bérletért 100 lejt, egy felvonásért 18 lejt kell fizetni. A legnépszerűbb székelyföldi síparadicsom a Madarasi Hargita, ahol a napi jegy ára 52 lej. A „legifjabb” erdélyi pálya a gyimesfelsőloki, ez 2014 végén született meg.

A hójelentések szerint 30-60 cm hóréteg várja a pályákon a sízőket, ami a legtöbb esetben megfelelő minőségű pályát jelent, ennek ellenére a sípályák üzemeltetői nagyon várják már a havazást, hogy minél jöbb körülményeket biztosíthassanak a vendégeiknek. Néhány weboldalon pontos információkat közölnek a hóhelyzettel kapcsolatosan, sőt, egyre több lehetőség van webcamerán is megbizonyosodni a pályák állapotáról.

Megbízható, pontos infókat közöl a sielok.hu oldal, ahol országokra, régiókra lebontva lehet érdeklődni a hóhelyzetről, időjárásról, várható havazásról, síbérlet árakról, szállás lehetőségekről, szervezett síutakról, sí- és snowboard iskolákról.

A Travelminit is részletesen mutatja be a romániai és erdélyi sípályákat, az ország 43 síközpontjának fontosabb adatait vázolja fel Aranyostól Predealon át Borsáig.

Közös bérletrendszer Hargita megyében

Azok a Hargita megyei sípályák, amelyek be akartak kapcsolódni a közös bérletrendszerbe, megtehették, így egy frissen létrejött, az országban egyedülálló kezdeményezésnek lehetnek részesei. A projektben résztvevő négy sípálya ügyvezetője és a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke október végén írta alá a Hargita sírégió alapszabályát, közölte a megyei tanács sajtószolgálata. A közös bérletrendszerbe a homoródfürdői Lobogó-pálya, a gyergyócsomafalvi Veresvirág-pálya, valamint a bucsin-tetői Havas Bucsin- és Bogdán-pálya lépett be.

A megegyezés alapján a gyerekek számára a felvonók használata 120 centiméter magasságig – ami az 5-6 éves korosztálynak felel meg – ingyenes lesz, a 120–150 centiméter közötti magasságúak pedig 25 százalékos kedvezménnyel kapható gyermekjegyben részesülnek. A 65 év fölötti korosztálynak 50 százalékos kedvezményt biztosító nyugdíjasjegy jár. A közös rendszerben kétféle bérletet alkalmaznak: egyrészt pontrendszer alapján állapítják meg az árat, valamint szezonbérletet alkalmaznak.

Borboly Csaba megyei tanácselnök korábban úgy vélekedett, a kezdeményezés többek között a térség jobb turisztikai kiaknázását célozza, az összefogással ugyanis a vállalkozók egymás szolgáltatásait kiegészítve, erősítve tudják értékesíteni azokat, ezáltal vonzóbbá válnak a hazai és a külföldi turisták számára egyaránt.

Több mint ötven balesethez hívták a téli ünnepek alatt Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának csapatát, a legtöbb sérülés Gyergyó térségében történt. Leggyakoribb a síbaleset volt, kéz- és lábtörések, zúzódások. Súlyos fejsérülés, illetve síléc okozta vágott sérülések a Madarasi Hargitán történtek – tájékoztatott Fekete Örs, a közszolgálat vezetője. Egy ötszemélyes magyarországi csapat is eltévedt a Madarasi Hargitán, őket meg kellett keresni és éjszaka biztonságos helyre vezetni. A hegyimentők vezetője hozzátette: a balesetek száma átlagos a korábbi tapasztalatokhoz képest, előfordulásukban pedig közrejátszott az alkoholfogyasztás, valamint az egymásra nem figyelés. A téli ünnepek alatt nem működött minden sípálya, az az utáni havazás függvényében az elkövetkező időszakban még több síbalesetre számítanak.

A siutak.ro oldalon a külföldi sízési lehetőségek felől lehet érdeklődni. Az oldal szervezett utakat ajánl Franciaországba, Spanyolországba, Szlovákiába, nagyon pontos információkkal. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?