Már nagyon sok karácsonyfát dobtak ki Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyiek már az év első napjaiban elkezdték kidobni karácsonyfáikat. A köztisztasági vállalat emberei már január 1-jén találtak kidobott karácsonyfát, mutatott rá Crisán Mária. A Tega Rt szóvivője szerint az elmúlt nyolc napban összesen 23 köbméter fenyőfát gyűjtöttek össze a tömbházak melletti hulladéklerakóktól.

A köztisztasági vállalat dolgozói egy teherautóval, két váltásban járják a várost és gyűjtik a hulladéklerakó helyekre vagy tömbházak mellé kidobott fenyőket. A Tega Rt évekkel ezelőtt beszerzett egy ág-aprítógépet, a tavaszi és az őszi fanyesés során lehullott gallyakat is ezzel aprítják, és ide jutnak a szemétbe dobott karácsonyfák is. A fákat feldarabolják, és ezzel fűtik a köztisztasági vállalat telepeit és irodáit, mondta Crisán Mária.

Hozzátette: a köztisztasági vállalat alkalmazottai ezekben a napokban a guberálókkal versenyeztek, hogy ki gyűjti össze hamarabb a kidobott karácsonyfákat, mert bár az hamar elég, és nem ad elég meleget, de a kukázók ennek ellenére gyűjtik és eltüzelik a fenyőket. Emiatt előfordul, hogy a köztisztaságiak a szemetesek mellett csak levágott fenyőágakat találják, a törzset már előttük elvitték tüzelőnek. Háromszéken többnyire a tömbházak lakói dobják ki a hulladéklerakók mellé a karácsonyfákat, a magánházak lakói pedig eltüzelik azt.

Crisán Mária elmondta január végéig tart a fenyőfagyűjtési akció, tapasztalatok szerint ebben az időszakban átlag 120-150 köbméternyi fenyőfát dobnak szemétre a sepsiszentgyörgyiek. Ez a mennyiség évek óta állandó, mondta a köztisztasági szakember, aki szerint a kidobott karácsonyfa mennyiségből ítélve a sepsiszentgyörgyiek körében nem lett népszerű a műfenyő vagy a cserépben nevelt fenyőfa.

Kimaradt?