Napokon belül nyit a megújult jégpálya Gyergyószentmiklóson

Már csak napok kérdése, legtöbb két hét és használható lesz a megújult gyergyószentmiklósi műjégpálya. A munkálatokkal jól haladnak, már a hivatalos átadást szervezik.

Jól haladnak a gyergyószentmiklósi műjégpálya hűtés- és palánkrendszer felújításával, még a múlt hónapban lebetonozták a játékteret és sikerült leszállítani a hűtőberendezést is. Két napja kezdték el feltölteni a rendszert, ezen a héten pedig a palánkok, illetve a plexi felszerelésével vannak elfoglalva a szakemberek.

„A Gyergyói-medence egyik legnagyobb beruházása ez, amely az utóbbi időszakban történt, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Megyei szinten is, ha az objektumok támogatását nézzük, ez a legnagyobb jelenleg, hiszen két és félmillió lejes beruházásról beszélünk” – nyilatkozta Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke.

Felújítás extrákkal

A felújításnál figyelembe vették azt is, hogy a jégpálya fenntartási költségei is a legelőnyösebbek legyenek. Az eredeti kiírás a hűtőberendezés felújításáról, a palánkrendszer kicseréléséről szólt, azonban sikerült elérni, hogy a büntetőpad és a cserepad is megújuljon. A munkálatok alatt kiegyenlítették a pályát, hiszen 16 cm-es különbség volt a két szemközti oldal között. A lecsupaszított pályán a pályatest egyenetlenségeinek eltüntetése után új, 21 km hosszú csővezeték-rendszert fektettek a jelenlegi pályatest fölé, amelyet egy újabb réteg betonnal öntöttek ki.

Az így néhány centiméterrel megemelkedett pályatestre szerelik most rá a vadonatúj, az IIHF legfrissebb előírásainak is megfelelő palánkot. Az új csövek, pályatest és palánk mellett új hűtőkompresszor is érkezett. Az elvégzendő munkák összértéke 2,7 millió lej, ennek 90 százalékát a megyei tanács, 10 százalékát a helyi önkormányzat állja. Hargita Megye Tanácsa novemberben a korábbi 1,2 millió lej mellé újabb közel egy millió lejt hagyott jóvá a kivitelezésre.

A gyergyószentmiklósi műjégpálya 1977-1982 között épült különleges fa tetőszerkezettel. Ez a gyergyószentmiklósi Progym jégkorongcsapat otthona, ahol több korosztály űzi az egyik legnépszerűbb székelyföldi sportágat. Ugyanakkor a szabadkorcsolyázás is igen kedvelt tevékenység, a pálya működésekor hétvégenként több százan látogatnak ki a jégpályára korcsolyázni.

Még két heti munka

Az új palánk elemeinek nagy része is a helyén áll már, de a betonhoz rögzítő tartócsöveket, amelyek a stabilitását biztosítják, a napokban teszik végleges helyükre és elkezdik szerelni a plexit is. A kivitelező a bukaresti Unicomp Kft, Florin Vîrlan elnök szerint legtöbb 10-14 napon belül mindennel elkészülnek, ebbe bele értve a csere- és büntető padok elhelyezését, illetve a jégkészítést is. A megyei tanács és a helyi polgármesteri hivatal által felvállalt munkálatok mellett a hokis gyerekek szülei is rendkívüli akciót hajtottak végre: kezdeményezésüknek és munkájuknak köszönhetően korszerű lámpatesteket vásároltak, melyeket már a helyükre is szereltek.

Hargita Megye Tanácsa 2012-ben Gyergyószentmiklósra kihelyezett tanácsülés keretében vállalta fel a helyi műjégpálya felújításának egy részét. A dokumentáció előkészítésének folyamán akadtak gondok, amelyek miatt több időt vett fel a szakszerű elbírálás, emiatt sokára, csupán 2014-ben sikerült nyertes céget hirdetni. Tavaly augusztus végén tartották a legutóbbi tanácskozást a jégpálya felújítása kapcsán az érintettekkel, majd rendkívüli ülésre hívták a megyei tanács testületi tagjait, hogy műjégpálya kivitelezési dokumentációját ismertessék. Az ülés keretében egyhangú szavazattal, minden frakció támogatásával elfogadták a dokumentációt, ezzel az utolsó akadály is elgördült a felújítás elől.

Románia fedett jégpályái - Top 8-as lista:
1. Bukarest, „Mihail Flamaropol” Aréna – átadva 1952-ben, 8 000 férőhely
2. Galac, Duna Aréna – átadva 1970-ben, 5 000 férőhely
3. Csíkszereda, Vákár Lajos Aréna – átadva 1970-ben, 3 000 férőhely
4. Gyergyószentmiklósi fedett jégpálya – átadva 1982-ben, 2 000 férőhely
5. Brassói fedett jégpálya – átadva 2010-ben, 1 628 férőhely
6. Brăila,fedett jégpálya – átadva 2008-ban, 600 férőhely
7. Karcfalvi fedett jégpálya – átadva 2012-ben, 300-400 férőhely
8. Buzău, „Ice Magic” Jégpálya, 360 férőhely

Kimaradt?