Az ország lakosságának egyötöde mélyszegénységben él

Románia jelenlegi lakosságának egyötöde mélyszegénységben vagy annak határán tengeti mindennapjait – ez derül ki a kormány egyik frissen összeállított jelentéséből.

A dokumentumba foglaltak alapján az ország több mint négy és fél millió lakosa van kitéve az elszegényedés veszélyének, mely leginkább az egyedül élő fiatalokat és idősebbeket, illetve a romákat fenyegeti.

A kabinet jelentése kitér arra is, hogy a 2008-as gazdasági válság elmélyítette ezeket a gondokat, azaz 2012-ig nőtt a szegénységben élők száma. Ami a lakhely szerinti eloszlást illeti, vidéki környezetben háromszor több szegény ember él.

A számítások szerint a vidéki lakosság mintegy negyven százalékát érinti a mélyszegénység vagy az elszegényedés veszélye. Korosztályi szempontból három kiskorúból egy biztosan szegénységben él – ez vidéken eléri az ötven százalékot is –, viszont a 18 és 24 év közöttiek is jócskán érintettek.

Földrajzi szempontból az északkeleti, valamint a délkeleti az ország legszegényebb térsége. A jelentés ugyanakkor rávilágít egy másik súlyos problémára: a munkahellyel rendelkező, az elszegényedés veszélyének kitett lakosok száma Romániában a legmagasabb az EU-n belül.

Kimaradt?