Mit ajándékozz egy nőnek karácsonyra?

Bevallom, rettenetesen zavarnak azok az interneten terjedő írások, amelyek fölényesen tálalják a bombabiztos receptet: a nőknek ékszert, parfümöt, háztartási cikket, fitneszbérletet érdemes ajándékozni. Nem egyszer hosszasan ecsetelik, hogy a nőket nem érdeklik a kütyük, és könyvet tenni a karácsonyfa alá fantáziátlan és unalmas. Valóban?

Több éve tervezem, hogy utánajárok a „bombabiztos recepteknek”. Idén végre összejött: közvéleménykutatásba kezdtem. Összeállítottam egy 11 pontos listát, és kezemben a listával levonultam Kolozsvár központjába. 16 nőt és 6 férfit tudtam rávenni egyetlen óra leforgása alatt, hogy válasszanak: nőként mit szeretnének karácsonyra, férfiként pedig mit ajándékoznának nőknek. 

A lista: 

  1. Könyv
  2. E-olvasó
  3. Táblagép
  4. Okostelefon
  5. Laptop
  6. Háztartási felszerelés
  7. Parfüm
  8. Ruha
  9. Ékszer (óra)
  10. Fitneszbérlet
  11. Egyéb

A 16 nőből öten nem szerették volna diktafonba mondani opciójukat, ezért az alábbi hanganyagban csak 11 nő és 6 férfi szólal meg. Az eredmény itt hallgatható meg.

Az összeállításból kimaradt nők közül hárman szintén a könyvet jelölték meg első opcióként, egy járókelő elsősorban ruhát, az ötödik pedig laptopot szeretne. Második opcióként többen ékszert és parfümöt látnának szívesen a karácsonyfa alatt. 

Engem személy szerint meglepett, hogy elég sokan a ruhát választották első opcióként. Megeshet, hogy a szegénységre utal. Ennek kissé ellentmondani látszik, hogy sokan azért nem szeretnének kütyüt, mert már régen bevásároltak belőle. 

Hogy melyek a mini közvéleménykutatás következtetései? Döntse el mindenki maga. Ami számomra érdekes és jóleső, hogy Kolozsvár IQ-szintje egyáltalán nem mondható átlagosnak, könyvet ajándékozni, kapni pedig közel sem unalmas és fantáziátlan. 

Kapcsolódók

Kimaradt?