A fiatalok többsége pesszimista (INFOGRAFIKA)

Egy idei felmérés szerint a romániai fiatalok nem túlzottan optimisták, amikor az ország helyzetéről, a különböző mutatókról kérdezik őket.

A Friedrich-Ebert romániai alapítványa számára készített felmérések során figyelembe vették az ország különböző régiói közti különbségeket, a fiatalok nemét, korosztályát, és azt, hogy vidéki vagy városi volt a válaszadó. Az eredmények hibahatára 2,7 százalék. A felmérés július 19-31. között zajlott, adatait azonban csak most tették közzé.

Az első ábrán azt mutatjuk meg, nemekre, korosztályokra és régiókra bontva, hogyan látják a fiatalok, milyen irányba halad az ország. Mondani sem kell, többségük pesszimista:

Ha a kérdést különböző témákra bontjuk fel, akkor is azt látni, hogy a fiatalok mivel elégedetlenek. Mint látható, a legtöbb kérdésben a megkérdezettek többsége meglehetősen rossz véleménnyel van az ország állapotáról.

Különbségek láthatók a fiatalok és felnőttek között is. Ez év augusztusában a felnőtt lakosság körében is felméréseket végeztek. Kiderült, hogy miközben az ifjúság 64,5 százaléka szerint rossz iráynba halad az ország, a felnőttek 75,8 pesszimista. A fiatalok 26,4 százaléka vallja, hogy jó irányba haladunk, ilyen választ a felnőttek húsz százaléka adott.

Egy következő cikkünkben a felmérés további eredményeit osztjuk meg, többek között, hogy milyen lakhatási problémákkal küzdenek a fiatalok.

Kimaradt?