Bolyai Jánosra emlékeztek Marosvásárhelyen

Hétfőn délben a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, este a pszeudoszféra emlékművénél emlékeztek Bolyai János matematikus születésének 212. évfordulójára.

Bolyai Farkas és Bolyai János, vagyis apa és fiú közötti párbeszédet idéztek Márton Csilla magyartanár szervezésében a diákok a december 15-i megemlékezésen, Bolyai János születésének évfordulóján. Az Öregdiákok Baráti Köre minden évben megszervezi az emléknapot az iskola dísztermében, a nagy matematikus szellemét éltetve előadásokkal, díjak átadásával, történelmi visszatekintővel.

Weszely Tibor matematikus beszélt a nagy előd életéről és munkásságáról, majd Kirsch Attila, az Öregdiákok Baráti Körének elnöke, Bálint István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója és Csegzi Sándor fizikus, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság marosvásárhelyi elnöke szólt a nap jelentőségéről. A legjobb, érettségi előtt álló diákoknak a matematika, biológia, fizika és sport terén elért eredményeikért átadták az alapítványi díjakat.

A pszeudoszféra emlékművét 2002. december 15-én, Bolyai János születésének 200. évfordulóján leplezték le. Ahogy Weszely Tibor fogalmazott, az egyedüli olyan emlékmű a világon, amely egy matematikai elméletet ábrázol. Az alkotás, amely Horváth Sándor matematikus műve, a Bolyai téren áll, ahol az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság szervezésében minden évben megemlékeznek Bolyai Jánosról, életművéről, híres mondatáról: „a semmiből egy új, más világot teremtettem”. 

Kimaradt?