Durván büntetné az utcai szemetelést egy törvénytervezet

Jelentős mértékben növelné a szemetelésért járó bírságot a városgazdálkodási törvényt módosító tervezet, amelyet a napokban terjesztett a parlament elé képviselők egy csoportja.

E szerint 1000  lejtől 2500 lejre terjedő büntetés szabható ki arra a személyre, aki háztartási hulladékot dob ki lakása ablakán vagy szemetel az utcán. Az előírás természetszerűen érvényes azokra a sofőrökre is, akik menet közben az útra ürítik autójuk hamutartójának tartalmát.

A jelenlegi törvény a helyi önkormányzatokra bízza a bírság összegének megállapítását, a helyhatóságok azonban jobbára csak szimbolikus tételekről döntöttek. A tervezet egyik előterjesztője, Ioan Dîrzu azt reméli, hogy a módosítás elrettenti majd a szemetelőket. „Olyan gyönyörű országunk van, és mit csúfot űzünk belőle” – fogalmazott a politikus.

A szemetelők tettenérése a tervezet beterjesztői szerint – ahogy eddig is – a közösségi rendőrségre hárul, akik elsősorban a térfigyelő kamerákat hívhatják segítségül a szabálysértés bizonyítására. „A tömbházablakból szemetelők esetén legfennebb szemtanúkra hivatkoztunk” – nyilatkozta a Mediafaxnak a Pro Lex rendőrszakszervezet vezetője.

Kimaradt?