Akkreditálásra vár a Kovászna megyei sürgősségi kórház

Akkreditálásra vár a sepsiszentgyörgyi Kovászna megyei sürgősségi kórház. Egy szakemberekből álló bizottság helyszínen elemezte azt a 2471 szempontot, amely az akkreditáció megszerzéséhez szükséges kritériumrendszerben szerepel, és megállapították, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház 95 százalékban teljesíti ezeket a követelményeket, mondta András Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere szerint 131 szempontnak nem sikerült megfelelni, ezek többsége az épületek jelenlegi állapotából és az építkezésből adódó hiányosságok. Például még nincs mozgássérült feljáró, vagy játszótér az egészségügyi intézmény udvarán. A legtöbb hiányosság a pszichiátriai osztálynak otthont adó épületben van.

Antal Álmos orvos igazgató szerint ezeket a standardokat egy újépítésű kórház működésére szabták, miközben Romániában a kórházak negyede az 1900-as évek elején épült, ilyen a sepsiszentgyörgyi pszichiátria épülete is, amelyet nehéz megfeleltetni a mai elvárásoknak.

András Nagy Róbert szerint az ellenőrző bizottság visszajelzései alapján arra számítanak, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház tavasszal megkapja az akkreditálását. Ez egyébként egy bürokratikus, és sok erőfeszítést igénylő folyamat, mutatott rá a menedzser, aki szerint az Európai Unió nyomására Romániában 2008-ban indították az akkreditációs folyamatot, 2009-ben törvényszintre emelték a standardokat.

Az országban 480 kórház van, ebből 460 iratkozott fel akkreditálásra, és első körben 77 kapta meg a tanúsítványt. Novemberben pedig 56 kórházat mértek fel, köztük a sepsiszentgyörgyit is, amelyet egyébként már tavaly kellett volna ellenőrizzék, de csak mostanra értek ide a bizottság tagjai. 

András Nagy Róbert szerint az elmúlt években 800.000 lejt költöttek olyan beruházásokra, amelyek alapján kérhetik a tanúsítványt, de 150.000 lejt kellett költsenek akkreditálási illetékekre is.

A sepsiszentgyörgyi kórház menedzser szerint azért fontos megszerezni az akkreditálást, mert törvény szerint 2016 januárjától csak az ilyen tanúsítvánnyal rendelkező intézmények köthetnek szerződést az Egészségbiztosító Pénztárral, azaz kaphatnak állami finanszírozást, másrészt a betegeknek is a minőségi ellátásról szóló garanciát jelent az akkreditálás.

Kimaradt?