Zöld utat adott a kormány: több ezer új állás az égészségügyben

A kormány feloldotta a létszámstopot az egészségügyben, így közel 4 ezer állást hirdetnek meg, többségüket a kórházakban.

Raed Arafat egészségügyi államtitkár csütörtökön jelentette be egy bukaresti konferencián, hogy 3800 állást hirdetnek meg. Elmondta: ezek többsége az önkormányzati tulajdonban lévő kórházakban található, amelyekre hamarosan versenyvizsgát írnak ki.raed-arafat

Az államtitkár kifejtette: a feloldással megszűnik az a korábbi korlátozás, hogy csak akkor lehet új munkaerőt alkalmazni, ha hét állás megürül. A kormány 2010-ben vezette be ezt a korlátozó elvet a közszférában az akkori megszorító intézkedéscsomag keretében. Ez sok helyen a gyakorlatban létszámstopot eredményezett.

Az ország egészségügyi rendszerében jelentős munkaerőhiány van, hiszen az elmúlt években ezrével telepedtek külföldre a jobb megélhetés reményében az orvosok. Az elvándorlás részben a létszámstopnak tulajdonítható, de elsősorban az alacsony bérekkel magyarázzák a szakemberek.egeszsegugy1

Az államtitkár szerint az orvoshiány egész Európát sújtja, ahol 2020-ra várhatóan egymillió dolgozó fog hiányozni az egészségügyből.

Kimaradt?