Sepsiszentgyörgy: duplájába kerül a zöldövezetek karbantartása

Jövő hónaptól mintegy kétszeresére emelkedik a sepsiszentgyörgyi tömbházak körüli zöldövezetek karbantartási díja - közölte a maszol.ro-val a Tega köztisztasági vállalat igazgatója.

Tóth Birtan Csaba szerint levélben tájékoztatták a velük szerződésben álló 90 lakótársulatot, hogy novembertől az eddigi havi 1,7 lejről 3,7 lejre emelik az egy főre számított karbantartási díjat. Az áremelést azzal magyarázzák, hogy a vállalat számára nem fenntartható a szolgáltatás az eddigi díjszabáson, mivel jelentősen megemelkedtek az üzemanyag költségek, ugyanakkor sokba kerül a 25 alkalmazott bére.tbcsaba

A szolgáltatás igénybe vétele azonban nem kötelező, hiszen az érintett lakótársulások a hónap végéig eldönthetik, hogy továbbra is a köztisztasági vállalatra bízzák a zöldövezetek karbantartását, vagy pedig ezt a munkát maguk végzik el - tájékoztatott Tóth Birtan Csaba. Az új árban benne van a tömbházak előtt vezető járdák téli tisztításának (hólapátolás, seprés) a díja is, a csúszásgátló anyagok használatát viszont nem fedezi.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat két éve döntött arról, hogy a tömbházak körüli zöldövezetek karbantartására bírja a lakókat. A 160 lakótársulásból 90-en kötöttek szerződést a köztisztasági vállalattal, a többiek vállalták, hogy önerőből elvégzik a munkát, ám Tóth Birtan Csaba szerint sokan elhanyagolták ezt a kötelezettségüket.tegajo

A tanácshatározat szerint a mulasztásért a lakótársulások 500 és 1000 lej közti összegre büntethetők, de az önkormányzatnak nem volt kapacitása az ellenőrzésre - magyarázta az igazgató.

Hozzátette: szorgalmazni fogja, hogy módosítsák az erről szóló határozatot oly módon, hogy minden tömbházlakó számára kötelező legyen a zöldövezet karbantartási díjának a kifizetése.

Ez esetben a városi kertészet és a köztisztasági vállalat olcsóbban is el tudná vállalni a munkát, és mindenhol rendezett lenne a zöldövezet - vélekedett Tóth Birtan Csaba.

Kimaradt?