Sepsiszentgyörgy fellép az emberkereskedelem ellen

Az emberkereskedelem és munka általi kizsákmányolás ellen szerveznek tüntetést csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön. A Kovászna megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság csütörtökön 17 órára a központi parkba hívja azokat, akik csatlakozni szeretnének az egyre inkább gyakori jelenséggé váló emberkereskedelem elleni fellépéshez.

„Szánj rá négy percet, és állj ki az emberkereskedelem ellen. Gyere el te is!" - olvasható a gyermekvédelmi igazgatóság felhívásában, amelyben rámutatnak, hogy évente emberek milliói vállnak az emberkereskedelem vagy a munka általi kizsákmányolás áldozatává, nők, férfiak és gyerekek egyaránt.

A csütörtöki tiltakozással próbálják megerősíteni azt a tényt, hogy összefogással képesek vagyunk visszaszorítani, meggátolni a jelenség tovább terjedését illetve hatását a családokra, közösségekre.

Az akció szervezői arra kérik a csatlakozókat, viseljenek fekete színű ruhát a négy perces „freezing" alatt - amikor a mozgó tömeg egy adott jelre megdermed és adott ideig mozdulatlan marad.

A résztvevők táblákat tartanak majd a kezükben amelyek azon emberi jogokat tartalmazzák, amelyek az emberkereskedelem és kizsákmányolás által sérülnek.kereskedelem

Hasonló mozgalmak ugyanazon időben több helyszínen is szerveznek országos és nemzetközi szinten. Szép-Márk Linda sepsiszentgyörgyi pszichológus elmondta: Kovászna megyében 2009-ben egy emberkereskedelmi esetet jegyeztek, majd azt követően évente 7-8 ilyen esettel szembesülnek.

A valóságban ennél jóval több eset történik, ugyanis az illetékes hatóságok csak akkor értesítik a gyermekvédelmi igazgatóságot, ha már zajlik a nyomozás. Szép-Márk Linda szerint az áldozatok többsége 15-17 éves kiskorú, akiket valósnak tűnő állásajánlattal csábítanak külföldre, majd prostituáltként vagy koldusként dolgoztatják, illetve lopásra kényszerítik őket.

Az emberkereskedők általában Magyarországra, Görögországba, Németországba és Ausztriába viszik áldozataikat - mondta a sepsiszentgyörgyi pszichológus.

Kimaradt?