Az erdőradar hasznos, de még csiszolatlan rendszernek bizonyul

Közel egy hónapja élesben is működik az ellenőrző rendszer, mely révén országszerte követhető a kitermelt faanyag útja. Bár a nyár folyamán tesztelték, a mindennapi használatban adódnak gondok, a felhasználók úgy vélik, van még javítanivaló az online rendszeren.

Kezdeményezője, Doina Pană szaktárcavezető nemrégiben jelezte, az erdőradar beüzemelése következtében csupán egy hét alatt annyi fát koboztak el és annyi pénzbírságot szabtak ki, mint korábban közel egy év alatt. Az online program működése kapcsán Doina Pană korábban az Agerpres hírügynökségnek kifejtette: mielőtt a rakomány elindulna az erdőből, az árukísérő lap adatait bevezetik az adatbázisba, mely összesíti a szállítmányra vonatkozó összes információt, majd a hozzá kapcsolódó kódot a szállítólevélre is rávezetik. Amennyiben a jármű olyan helyen tartózkodik, ahol nincs térerő, offline kódot generálnak. Ezek valósságáról egyébként a faanyag felvásárlójának is meg kell győződnie, átvételkor ezt a rendszerhez csatlakozva ellenőrizheti.

Elméletben jól működik, technikai szempontból azonban adódnak gondok, akadozik a rendszer működése – vázolta a Háromszék által megkérdezett magánerdészeti műszaki vezető. Váncsa Botond kifejtette, a bárca kiállításakor okostelefon vagy táblagép révén lehet csatlakozni az adatbázishoz, amely egy kódot generál, később ennek segítségével ellenőrizhető, merre tart a faanyag. A főmérnök szerint akad, aki nehezebben szokik hozzá az új rendelkezésekhez, s ezek bizonyos tekintetben meg is nehezítik munkájukat. Az október elején életbe lépett programot ugyanakkor csiszolatlannak tartja, kéthetente új útmutató jelenik meg használatára vonatkozóan – jegyezte meg.

Kimaradt?