Floreaék szerint a gyümölcsfák zavaróak, mert „szemetelnek”

A marosvásárhelyi városháza nyílt vitára hívta szerda délután a város lakosságát, civil szervezeteit, intézményeit, lakótársulásait, hogy mindenki elmondhassa a véleményét, kérdést tehessen fel a városvezetőknek, illetve a fakivágásokról döntő bizottságnak. A meghirdetett eseményen a jópár lakótársulási képviselő, illetve civil szervezet vezetője mellett néhány civil lakos vett részt csak. „Úgy látszik, inkább a cirkuszt kedvelik” – fogalmazta is meg Peti András alpolgármester a kevés résztvevő láttán a véleményét.

A vitán szemléletmódváltást sürgetett Szakács László mérnök, a Rodhodendron környezetvédelmi egyesület vezetője. Szerinte ugyanis nem szabadna egyformán dönteni valamennyi fa megnyírásáról vagy kivágásáról, ugyanakkor szakszerűen kellene ápolni a fákat, hogy egy-két év alatt ne jussanak olyan állapotba, amikor már csak a kivágás elkerülhetetlen.

Törvénytelenül nyúlnak a lakók zsebébe

Az idén a fakoronák rendezése, az arra ítélt fák kivágása szakszerűen, rendezetten történik, nem össze-vissza járják a várost a szakemberek, hanem megkezdik egy negyedben, vagy utcában és előbb ott befejezik a munkát, csak azt követően mennek tovább – hangzott el a vélemény több lakótársulási elnök szájából is. Egyik lakóbizottsági elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekért a munkálatokért a városháza törvénytelenül kér pénzt, ugyanis a 26-os számú törvény szerint a közterületeken a városháza költségén kell mindenféle munkálatot végezni.

Azért ítélik halálra a gyümölcsfákat, mert „szemetelnek”

Néhány hete az a hír kapott nagy médiavisszhangot, hogy a város polgármestere újabb fenyegetéseket intézett a zöldövezetek ellen. Az internetes portálokon sokan kifejtették véleményüket és a tiltakozás különféle formáit is kilátásba helyezték. A gyümölcsfákkal kapcsolatosan Anca Teban, a polgármesteri hivatal zöldövezet-kezelő osztályának vezetője elmondta, elsősorban a szilvafák kivágásának szükségszerűsége van napirenden, illetve a diófáké is, amennyiben abba a mezőgazdasági igazgatóság is beleegyezik. „Ezek a gyümölcsfák nagyon szemetelnek, nincs keresnivalójuk a tömbházak között” – jelentette ki Teban, hozzátéve, hogy a parkokban egyelőre maradhatnak, ott kevésbé zavaróak.

Közösségi összefogással megvédhetők a szeretett fák?

A marosvásárhelyi fakivágásokról és fakorona-igazításokról szubjektív és emocionális vita folyik – jelentette ki Ábrán Péter, a környezetvédelmi hivatal munkatársa, aki elmondta, a város lakói nem élnek azokkal a lehetőségekkel, hogy szakemberhez forduljanak, engedélyt kérvényezzenek, aláírásokat gyűjtsenek egy-egy eset kapcsán. „Összegyűlnek és siránkoznak” – mondta a szakember.  A fákról, azok kivágásáról, igazításáról ugyanis szakemberek döntenek, és mielőtt hozzákezdenének a munkálatokhoz, a környezetvédelmi hivatallal is láttamoztatják a terveket. Ha pedig egy-egy fa kapcsán a lakók nem értenek egyet, a legdemokratikusabb forma az aláírásgyűjtés, vagy szavazás. Ilyenkor a többség véleménye a döntő.

Kimaradt?