Zöld chartával az esztelen marosvásárhelyi fakivágások ellen

Zöld charta összeállítását szorgalmazza a marosvásárhelyi RMDSZ az esztelen fakivágások megelőzésére. 

A fakivágásokról, a zöldövezetek megóvásáról tartott kerekasztal-beszélgetést kedd délután az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete. Bár a találkozón a vártnál jóval kevesebben vettek részt, a jelenlevők megegyeztek abban, hogy nem egy „favágóbizottságra” van a városnak szüksége, hanem egy úgynevezett zöld chartára, amely keretében elektronikus térkép is készülne, és a város összes zöldövezete, öreg és fiatal fái szerepelnének.

Ennek az elkészítéséből a civil szervezetek is kivehetnék a részüket, illetve a szakma bevonásával történne egy-egy fa megjelölése a kivágásra. „Azért, mert egy fa száz eves, nem biztos, hogy ki kell vágni. Az öreg fák védelméről isz szólna ez a zöld charta” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Koreck Mária, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének egyik alelnöke.

A kedd délutáni megbeszélésen az is felmerült, hogy külön kell választani a lakónegyedek és a közterületek zöldövezeteit, parkokat, olyan utcákat, ahol jelentősebb a zöldövezet. A lakónegyedekben a lakóközösségek dönthetnek arról, hogy melyek azok a fák, amelyek zavarják a forgalmat, vagy a kilátást, viszont a parkokról egy külön, erre a célra létrejött bizottságnak kellene határoznia – hangzott el a tanácskozáson.

Az RMDSZ a civil képviselők segítségével szeretne folyamatos tanácskozásokra keretet biztosítani a fametszéseket, fakivágásokat, valamint más a város zöldövezetét érintő kérdésekről folyamatosan lehessen beszélni.


A tanácskozás résztvevői jelen lesznek szerda délután a polgármesteri hivatal által kezdeményezett közvitán is, ugyanis a kivágásokra ítélt fák listája még nem végleges, illetve olyan furcsaságokat tartalmaz, mint például a főtéren az a kivágásra ítélt 26 tuja, ami nem is létezik a valóságban. A Mihai Viteazul utcában valamennyi fa szerepel a listán, illetve vannak olyan javaslatok is, hogy fiatal, teljesen egészséges fákat kell kivágni.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?