Megkapják az árvízkockázati térképeket a megyék

A megyék főépítészeivel, illetve azok helyetteseivel tárgyalt október 28-án Pásztor Sándor vízügyi államtitkár Bukarestben.

A találkozón bemutatták azon árvízkockázati térképek alkalmazását, amelyeket a Vízügyi Minisztérium, a Nemzeti Hidrológiai és Vízgazdálkodási Hivatal, illetve az Országos Vízügyi Igazgatóság szakemberei készítettek, megyei területi egységekre bontva az országos árvízkockázati térképet.

A megbeszélésen az államtitkár a szakemberekkel tárgyalt a térképek használhatóságáról, majd megegyeztek abban, hogy a közeljövőben már a területeken fogják ellenőrizni azok hatékonyságát. Pásztor Sándor elmondta, hogy ezen térképek birtokba vételével az önkormányzatok nagyon jól meg tudják határozni azokat a területeket amelyek árvíz szempontjából kockázatosak.

„A kisebb egységekre bontott árvízkockázati térkép nagy segítség az önkormányzatoknak, hiszen ezáltal sokkal pontosabban meghatározhatók az urbanisztikai engedélyek, valamint egyszerűbb lesz az építkezési engedélyek kibocsátása is.

Csatlakozunk az EU-s irányelvekhez, kiépítünk egy olyan gondolkodásmódot amely nagyon jól meghatározza azt, hogy minél inkább lecsökkentsük azokat a beépített területeket amelyek árvíz esetén eláraszthatók vagy eláraszthatóvá válnak. Reményeink szerint a jövőben csökkenthetők az ország területén a kármentesítésre fordított összegek” - fogalmazott a szakállamtitkár.

Pásztor Sándor hozzátette, hogy az elkészített árvízkockázati térképek az elkövetkező napokban minden egyes Megyei Tanácsához eljutnak, de az a cél, hogy Romániában minden település Polgármesteri Hivatala megkapja és használhassa ezeket a rendkívül fontos térképeket.

Kimaradt?