Szacsvay Imrére emlékeztek Nagyváradon

Szacsvay Imrére, az Országgyűlés mártír jegyzőjére emlékeztek nagyváradi szobránál, halálának 165. évfordulóján. Az 1848-49-es szabadságharc vértanújának szobránál Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és államfőjelöltje mondott ünnepi beszédet, a jegyző életét műsorokkal a Szacsvay Imre általános iskola diákjai elevenítették fel.

A Himnusz közös éneklése után Kelemen Hunor mondta el ünnepi beszédét, melyben kiemelte,  hogy a magyar nép szabadságharca azért terjedhetett át más nemzetekre is, mert: „a szabadság az terjed, a szabadságot azt nem lehet megállítani. Bár a magyar szabadságharcot 1849-ben leverték, annak az értékei célkitűzései tovább éltek és búvópatak formájában átfolytak a XX. századba. Bártan mondhatjuk, hogy a szabadságnak a XXI. században is, búvópatakként mindenhol lehetősége van feltörni és eléri az egyéneket, közösségeket és nemzeteket, mert ezeknek alapvető igénye az, hogy szabad legyen.

„Alapvető igényünk, hogy szabadon dönthessünk a saját életünkről, megőrízhessük nyelvünket, kultúránkat, vallásunkat és megtervezhessük jövőnket” – fogalmazott Kelemen Hunor. Mikor Szacsvay Imrére emlékezünk, akiről megfeledkeznek gyakran, mert őt nem október 6-án végezték ki, de az, amit ő Kossuth munkatársaként képviselt, az példaként emelkedik ki, nemcsak azért mert ennek a régiónak az országgyűlési képviselője volt, nemcsak  azért, amit tett, hanem azért, amiként vállalta amit tett, akár az élete árán is. Példamutató személyiség és kiemelkedő egyéniség volt, és ilyenekre a XXI. században még inkább szükség van. Ameddig őt követni tudjuk, jó úton vagyunk, a szabadságot, ezt az alapvető emberi értéke és vágyat nem felejtettük el, követni tudjuk, mondta az államfőjelölt. Ő példát mutat az itt élőknek, de erről az itteni RMDSZ-vezetők többet tudnak, hogyan lehet például elnevezni róla iskolát, hogyan lehet ápolni az értékeket, amiket ő képviselt. Szükségünk van a kiemelkedő emberekre, a nemzet összetartásában megtartásában kiemelkedő unkát végzőkre, akik ugyan meghaltak a szabadságért, de azt üzenik, hogy mindig meg kell küzdeni érte, és sokszor újra kell kezdeni, akár nekünk is a mindennapi szabadságharcunkat. Ma nem fegyverrel és ágyúval, ma más seregek vannak, de nem más a mi célunk sem.

„A mi célunk is az, hogy a szabadságot kivívjuk, megőrizzük, megerősítsük, hogy szabadon éljük, szabadon alkossunk és megőrizzük nemzeti identitásunkat.” – mondta Kelemen Hunor, majd hozzátette: 2014 novemberében ez azt is jelenti, hogy fel kell mutatnunk a közösségi erőt, meg kell mutatnunk, hogy mindenhol, ahol magyar ember él tudjuk, mit akarunk és milyen célt követünk.

„Ha ezt tudjuk és felmutatjuk, akkor a XXI század szabadságharcát, a mi szabadságharcunkat biztos, hogy sikeresen, biztos, hogy eredményesen, a közösségért meg tudjuk vívni. Ezekkel a gondolatokkal kívánok méltóságteljes emlékezést Szacsvay Imrére, Nagyvárad és Partium szabadságharcosára, egykori országgyűlési képviselőjére, aki életét adta a magyar szabadságért” – zárta beszédét az RMSZ államfőjelöltje.

A mártír jegyző életét a Szacsvay Imre Általános Iskola diákja, Hegedüs Dóra, Kiss Alexandra Szabina, Márkus Márk, Szalacsi Blanka és Tóth Anna elevenítették fel, majd a megjelentet (RMDSZ-szervezetek, minisztériumot, megyei és városi tanácsi frakciók, tanfelügyelőség, civil szervezetek és iskolák képviselői) elhelyezték koszorúikat a szobor talapzatánál.

Kimaradt?