Erdély-szerte megemlékeznek az 1956-os magyar forradalomról

Erdély-szerte megemlékeznek csütörtökön a magyar pártok, közösségek és önkormányzatok az 1956-os magyar forradalom kitöréséről.

Csíkszeredában a város önkormányzata, az 56-os Bajtársi Társaság és Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa szervezett délben megemlékezést a Kalász lakótelepi temető bejáratánál felállított 1956-os kopjafánál. Délután az 1956-os téren, a Gloria Victis-emlékműnél rendeznek ünnepi megemlékezést, amelyen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, és államfőjelöltje, illetve Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke is részt vesz

Kovászna városában délután a Magyar Polgári Párt (MPP) szervez megemlékezést a központi parkban található 1956-os emlékműnél, a helyi cserkészcsapat és ifjúsági fúvószenekar részvételével: az ünnepségen Bíró Zsolt, az MPP elnöke mond beszédet.

Gyergyószentmiklóson este a római katolikus temetőben, az 56-os emlékműnél rendez megemlékezést a városi önkormányzat és a volt politikai foglyok szövetsége. Kézdivásárhelyen délben a református temetőben felállított kopjafánál tisztelegtek ünnepi műsorral az 1956-os szabadságharc hősei előtt a Református Kollégium tanulói. Este a kézdivásárhelyi iskolák hagyományos fáklyás felvonulást rendeznek a Gábor Áron téren.

Székelyudvarhelyen a városháza szervez megemlékezést szervez emlékműsort az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére, majd este fáklyás felvonulás indul a Művelődési Háztól az Üldözöttek és Áldozatok emlékművéhez, ahol koszorúzásra kerül sor.

Marosvásárhelyen az RMDSZ helyi szervezete délután emléktáblát avat a Forradalom utca 8-as szám alatt, majd a Vártemplom udvarán ünnepi beszédekkel egybekötött koszorúzással zárul a rendezvény. A Maros megyei Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében Velünk vagy ellenünk - 1956 címmel tart zenés, verses emlékműsort a Gondűzők színjátszó csoportja a Maros Művészegyüttes kövesdombi termében.

Kolozsváron koradélután rendeztek megemlékezést a sétatéri 56-os emlékműnél, ahol a Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete és Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere mondott beszédet.

Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vasárnap rendez ünnepséget a városháza dísztermében 1956 öröksége 1989-ben - a rendszerváltozás 25. évfordulója címmel, amelyre Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke mellett Szűrös Mátyás volt köztársasági elnök és Pozsgay Imre volt államminiszter is meghívták.

Kimaradt?