A volt igazgató csontváza taneszköz egy román iskolában

A Prahova megyei, másféle ezres lakosú Puchenii-Moșneni nevű falu iskolájának volt ötven évvel ezelőtt igazgatója Alexandru Grigore Popescu, akinek ma a csontvázán tanulmányozhatják az emberi test felépítését a gyerekek.

Popescunak mindig szívfájdalma volt, hogy nem tudott szerezni egy csontvázat az iskola számára, hogy ezzel is gazdagítsa a biológia órákat, ezért halála előtt úgy rendelkezett, őt használják fel ebből a célból.

Miután elhunyt, szakemberek a csontvázát didaktikai eszközzé alakították át, és kiállították az egyik osztályteremben. Miután nemrég higiéniai ellenőrzést végeztek rajta – és mindent rendben találtak – a Daily Mail brit tömeglap is felfigyelt az esetre.

Sorin Stanciu történelemtanár visszaemlékezései szerint Popescu tíz évvel a munkába állása után már az iskola vezetője lett, és arról volt híres, hogy sosem késett az órákról. "Csontvázát a hatvanas években állították ki, és egyetlen óráról sem maradt le" – tette hozzá. Az igazgató jótékony hatása ma is érződik szerinte, a gyerekek ugyanis jobbak biológiából a szemléltető eszköznek köszönhetően, és sokan választanak orvosi pályát.

Kimaradt?