Iktatták az aláírásokat a kétnyelvű utcanévtáblákért

A marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblákra vonatkozó aláírásokat iktatta csütörökön a polgármesteri hivatalban a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen csoport.

A hivatalos iktatásra azért volt szükség, mivel Marosvásárhely polgármestere nem volt hajlandó fogadni a csoport tagjait. Szóvivőjük, Barabás Miklós a maszol.ro-nak elmondta, több héten keresztül szerettek volna Dorin Floreával személyesen is találkozni és tárgyalni a várost érintő kétnyelvű utcanévtáblák kérdéséről, ám az előljáró többszöri kérésük ellenére sem volt hajlandó időt szakítani és megbeszélésre fogadni a csoportot.

„Az ismételt kérések ellenére sem volt hajlandó fogadni a csoportot az aláírások átvétele érdekében. Ezért úgy döntöttünk, hogy a kétnyelvű utcanévtáblákért összegyűlt aláírásokat sajtónyilvánosan iktatjuk” – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen nevet viselő csoport ezzel adózott az ötvenhatos magyar forradalom kitörésének napján, október 23-án, a forradalom emlékének.

A kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését sürgető aláírásokat korábban, szeptember 19-én átadták már Peti András alpolgármesternek, Borbély László parlamenti képviselőnek és Csegzi Sándor polgármesteri tanácsosnak a Deus Providebit Tanulmányi Házban. A 4500 aláírást tartalmazó petícióban az áll, hogy a július végén megkezdett kétnyelvű táblák kihelyezése, amikor a Dózsa György, a Kinizsi Pál utcák és a Mátyás király tér nevek kerültek ki magyar nyelven is, mielőbb folytatódjon a város összes utcáját és terét érintve.

Ugyancsak ennek a kérdésnek az ügyében nemrég egy nyilvános vitára is sor került a Bod Péter Tanulmányi Központban, ahol Peti András meghívására civil szervezetek, városlakók és történészek vitatták meg, hogyan kell helyesen lefordítani, illetve megjelölni magyarul egy-egy utca, vagy tér nevét. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?