Italhamisító bűnszervezetet számolt fel az ügyészség

Gyógyszeszből, szépségápoló termékekből és ablakmosó szerekből kiszűrt alkoholból készített italokat és zárjegy nélkül értékesítette az árut az ország több megyéjére kiterjedő bűnszervezet, amely Háromszéken is tevékenykedett.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség szerint a Kovászna, Hargita, Maros, Brassó, Brăila, Constanţa, Tulcea, Bákó, Máramaros megyékben és Bukarestben tevékenykedő bűnbanda 8,4 millió euró kárt okozott az államkasszának az italhamisítással és a zárjegy nélkül árusított alkohol forgalmazásával.

Az ügyészség 80 szakembere és további 60 vámos, rendőr és csendőr összesen 110 helyszínen tartott házkutatást, cégeknél, raktáraknál és üzletekben. Megállapították, hogy az érintettek kiépítettek egy nagyszabású hálózatot, amely a brăilai Marex cég által előállított gyógyszeszt, és más etanol tartalmú szépségápoló és ablakmosó szereket terítette különböző üzletekben, majd azt „fantomcégek” felvásárolták, és kiszűrték belőle az etil alkoholt, amit zárjegy nélkül, feketén árusítottak, vagy pedig felhasználták azt alkoholos italok előállításához.

Háromszéken egy sepsiszentgyörgyi cég érintett az ügyben, de sajtóértesülések szerint tanúként kihallgatták Bács-Benke László maksai polgármestert is. 

Kimaradt?