Nem jár oktatási támogatás több csángó gyereknek?

Nem ítéltek meg oktatási-nevelési támogatást több olyan csángóföldi gyermeknek, aki részt vesz a moldvai csángómagyar oktatási programban. Ez egy levélből derült ki, amelyet Hegyeli Attila, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) volt oktatási felelőse közölt hétfőn a Facebook-oldalán.

A levelet Petres László lujzikalagori és máriafalvi magyartanár írta alá. Lényege: a két csángóföldi faluban több szülő a napokban kapta meg az értesítést, hogy a mintegy 17 ezer forintnak megfelelő támogatást a magyar állam nem folyósítja a gyermekeiknek.

A levélből nem derül ki, hogy mi a pontos oka elutasításnak, sem az, hogy hány gyerek érintett. „Nem formai hibáról van szó. Arról van szó, hogy messze Csángóföldtől, nem is olyan messze Moldvától, és nem is a varázshegyen túl, fő-fő pedagógusok úgy határoztak, hogy mert megtehetik, megteszik. Lenullázzák kemény évek munkáját, ellopnak programokat, kitörölnek minden nyilvántartásból, nem létezel, mert volt merszed létezni, akarni valamit és azt megvalósítani” – írja a pedagógus.

Petres lélektelenségnek nevezi a támogatások elutasítását. „Ez is szabadság, rosszat tenni, és aztán még többet, még többet. Tüntessünk el gyerekeket, közösségeket, tagadjuk le, hogy voltak, hogy vannak. Nincs is szülőföldjük. Csángók.  Miért adjunk támogatást, annak, aki nem létezik?! És erről aztán értesítsük, akit semminek, senkinek tekintünk. Ez már nem is cinizmus. Ez már lélektelenség” – fogalmaz a levelében.

Az igazoláson múlott?

A maszol.ro úgy tudja, hogy a szülők kérvényét formai okokból utasították vissza. Az történt ugyanis, hogy a csángó oktatási programot koordináló Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) helyett az MCSMSZ állított ki igazolást arról, hogy a szóban forgó gyermekek magyarul tanulnak. Ez az igazolás alapkövetelménye a támogatás folyósításának.

Lapunk hétfőn nem tudta elérni Petres László magyartanárt. Megkerestük az ügyben Pogár Lászlót, MCSMSZ elnökét, aki nem cáfolta, de nem is erősítette meg információinkat a kérések elutasításáról. Csupán annyit mondott, időt kér, hogy tájékozódhasson az ügyről, és keddre ígért a kérdéseinkre válaszokat.

Az oktatási-nevelési támogatások pályáztatásának lebonyolítója Erdélyben szintén az RMPSZ. A pedagógusszövetség elnöke, Burus-Siklódi Botond azonban elzárkózott a telefonos kérdéseink elől. Arra kért, hogy hivatalos (postai) levélben forduljunk hozzá ez ügyben, és akkor válaszolni fog.

Az RMPSZ is állít ki igazolásokat

Márton Attila, a csángómagyar oktatási program RMPSZ-es koordinátora azonban már sokkal közlékenyebb volt. A pedagógus lapunktól értesült Petres László leveléről. Megjegyezte, hogy a magyartanár már egy éve kilépett az oktatási programból.

Tájékoztatása szerint a magyarul tanuló csángó gyerekeknek az oktatási programban résztvevő tanárok segítenek összeállítani a pályázatukat. „Nem tudom, hogy melyik gyereknek utasították vissza a kérését és miért. A kollégáim időre leadták a pályázataikat” – mondta a lészpedi magyartanár, hozzátéve, hogy utána fog nézni ennek az ügynek.

A moldvai csángómagyar oktatási programot még az első Orbán-kormány indította el 2000-ben, és azt 2012 februárjáig kizárólagosan a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége bonyolította. Februártól vette át a program működtetését az RMPSZ. 

Márton kérdésünkre elmondta: a pályázathoz szükséges igazolást az RMPSZ által koordinált oktatási programban résztvevő tanárok állítják ki egy formanyomtatvány kitöltésével arról, hogy az illető diák magyarul tanul. „De ez csak abban az esetben, ha a gyerek nem vesz részt az iskolai magyar oktatásban. Ám jelenleg 23 iskolában összesen mintegy 1260 csángó gyerek tanul magyarul a román állam oktatási keretei között. Számukra az iskola adja ki a pályázathoz szükséges igazolást” – magyarázta.

2064 diák van a programban

Hozzátette, volt olyan eset, amikor az iskola késett az irat kibocsátásával, ekkor szintén a pedagógus állította ki az igazolást. „Abban az esetben, hogy rendelkezett egy gyermeklistával, amit nekünk is leadott. Mi így tudtuk ellenőrizni, hogy ezek a diákok valóban már a tanév elejétől szerepeltek az oktatási programban” – tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy az MCSMSZ állíthat-e ki ilyen igazolást, Márton kijelentette: „Én nem tudom, hogy a csángószövetségnek jogában áll-e ilyen igazolást kiállítani és ezt elfogadják-e a pályázatok elbírálói. Azt tudom, hogy mi ki tudtuk állítani az igazolást azoknak a diákoknak, akik a tanév elejétől részt vesz az oktatási programban” – jelentette ki. Mint mondta, arról, hogy az MCSMSZ milyen formában oktat, milyen nyilvántartásuk van a diákokról, nem tud részleteket.

Márton Attilától megtudtuk: a csángó oktatási program keretében jelenleg 2064 diák tanul magyarul. Az RMPSZ címére több mint 1500 pályázati csomag érkezett csángóföldről oktatási-nevelési támogatásra. „Egy pályázati csomagban az ugyanabban a családban élő összes gyerek támogatására lehet pályázni, tehát mondhatjuk azt, hogy az összes diák kap támogatást” – mondta a pedagógus.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?