Ilyennek látják most a románok a magyarokat (INFOGRAFIKA)

Az Avangarde szeptemberben végzett országos felmérése arra keres válaszokat, hogy milyen viszonyban állnak a románok a kisebbségekkel. Érdekes adatok láttak napvilágot, ezekből mazsoláztunk.

Az első infografikánkból az derül ki, mit gondolnak az emberek, melyik etnikummal van a legtöbb problémája a románoknak? Mint látható, a romák után rögtön a magyarok következnek, de még a szászokkal is összeakadhat a bajszuk, legalábbis a megkérdezettek szerint:

A következő infografikán több szereplőt sorolnak fel, vallási-etnikai hovatartozás, szexuális preferenciák szerint, és azt kérdik: kit szeretnének a legkevésbé szomszéduknak?

A felmérés kérdései közt szerepel az RMDSZ autonómiatervezetéhez való hozzáállás is, és mint látjuk, a többség nincs tisztában azzal, miről is van szó. A tervezetet ismerők (28 százalék) közül a válaszadók 89 százaléka állította azt, hogy rossz véleménnyel van róla.

A székelyföldi autonómia-statútumot elutasítók 44 százaléka arra hivatkozott, hogy Románia egységes állam, 23 százalékuk szerint a kezdeményezés "nem tiszteli Romániát", 18 százalékuk szerint pedig készítői "nem gondolnak az ott élő románokra". 

Érdekes az is, mit gondol a romániai lakosság a toleranciáról. A megkérdezettek szerint a románok 80 százaléka toleráns a magyarokkal, és mindössze 2 százalék mondta, hogy kevésbé vagy nagyon intoleránsak. Közel ilyen eredmények születtek a romákhoz és németekhez való viszonyról is. Ugyanakkor az alanyok 70 százaléka állítja azt, hogy a román állam tiszteletben tartja a kisebbségek jogait.

A Romániával szemben leginkább ellenséges országra vonatkozó kérdésnél a válaszadók 24 százaléka Oroszországot, 11 százaléka Magyarországot, 5 százaléka pedig Nagy Britanniát nevezte meg. Az IRES szociológiai intézet egy évvel korábbi közvélemény-kutatása még azt mutatta, hogy a románok leginkább Magyarországot tekintik legfőbb rosszakarójuknak: akkor a válaszadók 41 százaléka találta Magyarországot a Romániával szemben leginkább ellenséges országnak, míg Oroszország a lista második helyén szerepelt 27 százalékkal.

A megkérdezettek 57 százaléka szerint Romániában nem kell etnikai konfliktustól tartani, míg 27 százalékot tett ki azok aránya, akik szerint fennáll ennek a veszélye. Ez utóbbiak 77 százaléka a magyar, 22 százaléka pedig a roma kisebbség miatt tart egy etnikai konfliktus kirobbanásától.

Az Avangarde felmérése 2014. szeptember 20-28. között készült 18 év fölötti, Romániában élő személyekből álló 1005 fős mintán, a hibaküszöb 3 százalékos.

(A címlapi fotó forrása: transilvaniabusiness.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?