Szobrot avattak Kőrösi Csoma Sándor emlékére

A 230 éve született Kőrösi Csoma Sándor emlékének tiszteletére állítottak mellszobrot pénteken, annak a kovásznai iskolának az udvarán, amely 25 éve viseli a keletkutató nevét. Az Éltes Barna szobrászművész által készített alkotást a Pro Csoma Kőrös Egyesület Kovászna Megye Tanácsánál megnyert pályázatából sikerült kivitelezni.

Becsek Éva, a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium igazgatója ünnepi beszédében a nagy tudóst idézte: „Ami boldogság van a világon, az mind a másoknak nyújtott szolgálatból ered!” Hozzátéve, Csoma Sándor hídverő volt népek és kultúrák között, akinek élete példát mutat a ma sokszor türelmetlen, a társát meghallgatni nem tudó vagy nem is akaró embernek.

Az eseményen Henning László-János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke kihangsúlyozta: „Kőrösi Csoma Sándor emlékét a környéken különösen tisztelik, de a szakemberek szerte a világon ma is elismerően beszélnek munkásságáról.” Az alelnök beszédében a keletkutató példaértékű személyiségét emelte ki: „A megyei önkormányzat részéről fontosnak tartottuk a szoborállítás támogatását, amely annak a szimbóluma, hogy nálunk is lehet lépni, eredményt felmutatni, ha az ember mer. Azt kívánom a jelenlevőknek, hogy merjenek felnőni Kőrösi Csoma Sándorhoz.”

Thiesz János, Kovászna polgármestere elmondta, régi álmuk vált valóra azzal, hogy az iskola névadójáról látható emléket állíthatnak. „Az iskola 25 évvel ezelőtt a legmegfelelőbb emberről választott nevet az intézménynek. Csoma tudományos munkája azt jelzi számunkra, hogy kitűzött céljainkért harcolnunk kell, mert a kitartó munka meghozza gyümölcsét. A tudós lámpás szerepet tölt be nekünk, orbaiszékiek életében, hiszen szükségünk van olyan iránymutatókra, akikre fel tudunk nézni, akinek egész életútját csodálni tudjuk” fogalmazott az elöljáró.

„Kőrösi azt testesíti meg, amivé mi, székelyföldi magyarok szeretnénk válni,” mondta Varga Hihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a Kovásznán felállított harmadik Csoma szobor méltatásaként.

A szoboravató ünnepségen az iskola diákjai ünnepi műsorral emlékeztek a tibetológia megalapítójára. Az ünnepi koszorúk elhelyezése előtt Molnár Barna református lelkipásztor áldotta meg a szobrot, majd az iskola igazgatónője emléklapot nyújtott át mindazoknak, akik hozzájárultak Kőrösi szellemi örökségének ápolásához.

Kimaradt?