A munkanélküliséggel arányosan nő az öngyilkosságok száma

A munkanélküliség 10 százalékos növekedése 1,4 százalékkal emelte az öngyilkosságok számát a férfiak körében, míg a nők esetében ilyen jellegű összefüggést nem sikerült kimutatni – tájékoztat a lelki egészség világnapja (október 10.) alkalmával közzétett tanulmány.Stressz

A gazdasági válság következményeként az elmúlt három évben világszerte megemelkedett a férfi öngyilkosok száma. „A férfiakra gyakorolt nagyobb hatás a szociológiai beállítottságokra alapszik, amely szerint rájuk hárul a családfenntartói szerep.

A történelem folyamán a férfiak sokkal inkább ki voltak téve a depresszió és öngyilkosság veszélyeinek" – fogalmazott Ian Banks, az Európai Férfiak Lelki Egészségéért Fórum (European Men's Health Forum) elnöke. Rámutatott: tenni kell azért, hogy túllépjünk a válságon, ehhez pedig egészséges, maximálisan munkaképes emberekre van szükség.

Romániában ötből négy öngyilkosságot férfiak követtek el. Az Országos Törvényszéki Orvostani Intézet (INML) adatai szerint 2011-ben 2 784 öngyilkosságot jegyeztek, az esetek 81 százalékában férfiak vetetek véget az életüknek.

Kimaradt?