Recepthamisításért 13 személyt vettek őrizetbe

Az Országos Biztosítópénztár (CNAS) 1,6 milliós meglopása miatt 13 személyt vettek őrizetbe kedd este – közölték hivatalos források. A recepthamisítással több gyógyszerészt, egy orvost és egy gyógyszerészeti cég képviselőjét gyanúsítják, akik közösen mintegy 4000 hamis vényt adtak ki.

„Az ügy dossziéja szerint többféle eljárást igényelt a hamisítás. A gyógyszerészek felvették a kapcsolatot bizonyos orvosokkal, akik pénzért cserébe hamis recepteket állítottak ki – tehát a vényen szereplő személy nem igényelt gyógyszeres kezelést. A gyógyszertárak pedig bevezették a receptet a rendszerbe és így megkapták a CNAS-től a vényért járó kedvezmény összegét" – magyarázta Andrei Solomon ügyész.retete

Hozzátette: a megszerzett összegek a recepten szereplő gyógyszerek árának a 30-100 százalékát tették ki, a gyógyszerészek pedig az aktivitásuk szerint a kiírás értékének a 3-5 százalékát kapták meg. Az előbbiekben leírt csalási eljárás esetében a gyógyszerek a patikákban maradtak, nem minden esetben adták el őket, gyakran ezekkel az elméletileg már kiadott termékekkel helyettesítették a lejárt szavatosságú orvosságokat. Az ügyben a hatóságok 22 személyt állítottak elő és további 4 tanút hallgattak ki.

Kimaradt?