Kihallgatták Hegyelit a Kézdiszentléleken elhunyt motoros ügyében

Tanúként kihallgatták csütörtökön a kézdivásárhelyi ügyészek a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének volt oktatási felelősét, Hegyeli Attilát, aki éppen Kézdiszentléleken tartózkodott augusztus 10-én, a Sebestyén Attila motoros halálát követő percekben. A látottakat a maszol.ro-val is megosztotta.

Elmondta, éppen a katrosai Székölykök rendezvényről jött el három gyerekkel és a feleségével az autóban, sejtései szerint alig egy-két perccel azután, hogy a motoros elgázolta az úton szaladgáló kislányt.

Az autóból azt látták, hogy a két földön fekvő embert rugdossák (egyikük Sebestyén Attila, másikuk a segítségére siető és ezért megkéselt motorostársa volt  - szerkj. megj.), lökdösik, egy lábon álló férfi pedig gesztikulál, csitítgatja őket. Hegyeli látott még két romát, akik deszkával a kezükben hadonásztak és kiabáltak, rajtuk kívül még úgy ötven embert, "akik közül csak az nem rúgott és ütött, aki nem fért oda".

Lelassított, mert az út tele volt emberekkel, és ahogy haladt el, közelebbről látta a földön fekvőket. Meg akart állni, de a felesége rászólt, és ő belátta, hogy ha kiszáll az autóból, nem lenne jó vége. Emlékei szerint mintegy húsz másodpercet állhatott a helyszínen, aztán tovább tudott hajtani. Ekkor hívta a 112-s számot, ahol mondták, már korábban is telefonált valaki. „A diszpécser azt mondta, hogy egy rendőrautót küldenek ki, én viszont azt javasoltam, hogy többen érkezzenek” – mesélte lapunknak.

Arra a kérdésünkre, hogyan komnentálja a hivatalos bejelentést, miszerint Sebestyén Attila a balesetben elszenvedett sérüléseibe halt bele, Hegyeli azt mondta: szerinte a tudomány mai állása szerint a kórboncnoknak képes kell lennie megállapítani a halál pontos okát.

„Ez egy tudomány, egy száraz szakma. Azt tudom, hogy a családommal együtt láttuk, amint bántják a földön fekvő embert. Lehet, hogy már egy halottat bántottak, nem tudhatom, mert alig húsz másodpercig láttam, ami ott történik" – fogalmazott a csángó oktatási program elindítója.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?