Csúnyán eladósodott Románia a külföldi kórházak felé

Bár az országos egészségbiztosító pénztár (CNAS) a napokban közzétette idei mérlegét, mely szerint egyetlen külföldi kezelésről szóló kérvényt sem utasítottak el az idén, az állam több százmillió eurós tartozást halmozott fel a külföldi egészségügyi intézményeknél az elmúlt hat évben.

Az Európai Román Közösségek Egyesületeinek Szövetsége ezért felhívta a román kormány figyelmét, hogy sürgősen fizesse ki a mintegy 212 millió eurós adósságát a különböző európai kórházaknak, mert ha nem törleszt, a romániai betegeket nem fogják kezelni az európai egészségügyi intézményekben.

A föderáció megemlíti, hogy egyre több súlyos, esetleg Romániában kezelhetetlen betegségben szenvedő román állampolgár megy el külföldre műtéti beavatkozásra vagy kezelésre. Egy 2007-es szabályozás ezt megengedi, de a román egészségbiztosítónak 18 hónapon belül meg kell térítenie a külföldi kórházaknak a romániai betegekre fordított kiadásait. A felhalmozott, 200 millió eurót meghaladó adósságok miatt sok kórházban nem akarnak már romániai betegeket fogadni. A legnagyobb összegekkel Németországnak, Olaszországnak, Ausztriának, Belgiumnak, Svájcnak, Luxemburgnak, Hollandiának, Spanyolországnak, Magyarországnak és Franciaországnak tartozik Románia. Az adósságok teljes listája itt olvasható.

Kimaradt?