Vágják ki a Kovászna körüli fenyveseket


-A A+

Kovászna Város Helyi Tanácsának legutóbbi ülésén a városatyák 1500 köbméter fenyőfa kitermelését hagyták jóvá – számolt be a 3szek.ro. A fát a város tulajdonában lévő erdőkből vágják ki, a kitermelés 2015-ig folyik.

A határozattervezet tárgyalásakor a Kovásznát övező fenyőerdők állapotára vonatkozó megjegyzések is elhangzottak, megkongatták a vészharangot: meggondoltan kell kitermelni a kincset érő tűlevelű erdőket. Nicolae Enea tanácsos főként a Tündérvölgyet érintően nyilatkozott.

A térségben máris nagyon sok fenyőt vágtak ki, számos helyen csak az egykori erdő szélén maradtak meg a fák, beljebb tarvágásokkal találkozunk. A fenyőknek nagy szerepük van a tündérvölgyi levegő gyógyhatásában, jellegzetesen a negatív ionok meglétében. Ha sérül a levegő gyógyhatása, hiányos lesz a borvizekre, mofettákra és levegőre alapozott összetett kúra hatása – magyarázta.

Domaházi János a fenyvesek egészségi állapotára hívta fel a figyelmet. A város környékén nagyon sok helyen kiszáradtak a fák, ez nemcsak a látványt rontja, a betegségek, kártevők terjedését is elősegíti – hangsúlyozta. A Lőrincz Zsig­mond-sípálya mellett is találhatóak kiszáradt fenyők, mielőbb engedélyeztetni kellene ezek kivágását – fűzte hozzá.

A kiszáradás okáról Horea Ceanga erdőmérnök, a Kovásznai Erdészeti Kerület vezetője azt mondta, az utóbbi évek száraz időjárása sok fát legyengített, így azokat könnyen támadják a tűlevelűek kártevői. Védekezni kétféle képpen lehet: kivágják a megtámadott fát, lehántják kérgét, így megsemmisíthetőek a rovarok lárvái; másik lehetőség, hogy egy egészséges fenyőt döntenek ki, és csapdafaként otthagyják az erdőben. Miután megtámadják a kártevők, ugyancsak a kéreg lehántásával lehet megsemmisíteni tojásaikat, lárváikat – magyarázta a mérnök.

A fenyők kártevői országos szinten gondot okoznak. Sokszor azonban éppen a mondvacsinált támadást használják ki az erdők kivágásának engedélyeztetésére: a kártevőkre hivatkozva kérik a döntések jóváhagyását.

HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X