Péntektől kézbesítik az egészségügyi kártyákat

Péntektől postán érkezik az egészségügyi kártya, elsőként a bukarestieknek kézbesítik a kártyákat - tudtuk meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) képviselőjétől.

A tervek szerint minden, 18. életévét betöltött biztosítottnak október végéig kézhez kell kapnia az egészségügyi kártyát, naponta átlagban 6-7 ezer kártyát kézbesítenek. Eddig mintegy 12 és fél millió kártya készült el, ezek gyártása folyamatos. Négy éven belül a kibocsátott kártyák száma 13,6 millió lesz, beleértve azokat is, akik addig betöltik a 18. életévüket.

A kártya használata egyelőre nem kötelező, de jövőtől ajánlott - mutatott rá a maszol.ro-nak Mariana Pavel, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár munkatársa. Addig párhuzamosan működik majd az aktuális és az elektronikus alapú biztosítási rendszer, lehetőséget teremtve az esetleges rendszerbeli hibák felfedezésére és orvoslására. 

Az elektronikus egészségügyi kártya a személyazonossági igazolvány felmutatásával vehető át a postástól, ám ha a címzettet nem találják otthon egymás után két alkalommal, a kártya a körzeti egészségbiztosítóhoz kerül, onnan lehet majd személyesen átvenni. 

Azt is megtudtuk, hogy a kézbesítés pillanatában a kártyák, más elektronikus eszközökhöz hasonlóan, nem aktívak. A rendszerbe iktatáshoz el kell látogatni egy olyan egészségügyi intézménybe, amely szerződésben áll a biztosítóval. Természetesen ezt csak akkor kell megtenni, ha valós egészségügyi szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, csak a kártya aktiválásáért ne menjünk orvozhoz - figyelmeztet a biztosító képviselője.

A kártyákhoz PIN-kód is jár

A kártya leolvasásakor be kell majd ütni az általános azonosítót, amely alapállapotban valamennyi kártyánál azonos számsor: 0000. Ez után kicserélhetjük a PIN-kódot egy olyan négyjegyű számra, amelyet könnyen észben tudunk tartani. 

A kártya lehetővé teszi, hogy egységes informatikai rendszerbe kerüljenek a biztosítottak adatai, a biztosítottak szükséges egészségügyi ellátását a pénztár csak a kártyahasználat alapján téríti az ellátó intézményeknek: családorvosi rendelők, kórházak, járóbeteg-ellátók, stb. 

A kártyán tárolt információk a biztosított személyről megegyeznek a személyazonossági igazolványon szereplő információkkal, kérésre a családorvos egyéb, krónikus betegségekre, illetve szervátültetésre vonatkozó adatokat is feltölthet adatokat is feltölthet rá.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár reméli, a rendszer bevezetésével és alkalmazásával átláthatóbbak lesznek az egészségügyi szolgáltatások költségei. Ugyanakkor azt tervezik, hogy alig egy éven belül kizárólag ezen kártyákon keresztül vehessük igénybe a biztosított szolgáltatásokat.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?