Az Országos Diáktanács nem képviseli a tanulók érdekeit?

Tizenegy megye tanulói tiltakoznak az Országos Diáktanács (CNE) hozzáállása ellen, a tanulók érdekképviseletét hiányolva a szervezettől. A diákok közleményben fogalmazták meg: a diáktanács nem lép fel kellőképpen az Oktatási Minisztérium önkényes rendelkezéseivel szemben, nem képviseli és nem védelmezi a diákok jogait. Mint állítják, ez az egyetlen országos szintű szerveződés, amely a tanulókat kellene hogy képviselje, ám mégsem teszi - vélhetően politikai nyomásra.

A panasz oka, hogy a CNE egyáltalán nem reagál olyan súlyos intézkedésekre, amelyek az iskolai oktatásban résztvevő diákok jogait csorbítja.

Ilyen például az, hogy a közvitába bocsátott általános iskolai alapszabályzatban megtiltják a tanulók tiltakozáshoz való jogát. Továbbá, a diákoktól megvonták az iskolai tanácsokon belül a szavazati jogot – erre sem reagált a CNE. Ugyanakkor azt is felróják az országos diáktanácsnak, hogy az I. és II. osztályosok tankönyvének késlekedése ügyében nem született álláspont a szervezet részéről, holott a kisdiákok tanulmányait súlyosan hátráltatja ez a dolog.

A CNE arra sem reagált, hogy a szaktárca hibájából az idén nem kaptak érettségi diplomát a diákok. A 11 megye (Kolozs, Beszterce-Naszód, Arad, Hunyad, Argeş, Bacău, Krassó-Szörény, Iaşi, Ilfov, Szatmár és Temes) diáktanácsának vezetője rámutat, az országos szervezet elmulasztotta a tagfelvételt az európai ernyőszervezetbe (OBESSU), ezzel elhatárolva a romániai tanulók esélyeit az európai szakfórumokhoz való csatlakozásban. Ugyanakkor azt is nehezményezik, hogy a szervezet alapszabályzatával ellentétben a bukaresti vezetők beengedték a politikumot a szervezetbe.

A közleményt aláíró 11 megyei szervezet vezetője leszögezi: ha az Országos Diáktanács nem változtat a hozzáállásán és nem veszi figyelembe a panaszokat, nem orvosolja azokat, akkor kilépnek a CNE-ből és egy országos szövetséget alkotnak, amely az iskolai tanulók valós érdekeit képviselje.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?