Áldozati generáció az idei másodikosoké

A szeptember 15-én kezdődő tanévet a második osztályos magyar gyerekek úgy kezdik, hogy sem román nyelv-, sem matematika tankönyvük nem lesz, ráadásul szorzást és osztást is tanulniuk kell, valamint fizikát. Ennek a következményét igazából csak 2015. június 15-én, tanévzárás után lehet majd felmérni – vélik az érintett pedagógusok és szülők.

Szorzótábla, osztás és fizika már másodiktól

Az idéntől integráltan kell tanítani a matematikát és környezetismeretet, beleértve fizikai alapismereteket is, de mivel nincs tankönyv, valószínűleg a régieket használják majd – mondta érdeklődésünkre K. L. marosvásárhelyi tanítónő. A második osztályt oktató pedagógus szerint nem biztos, hogy a bolygók, a mágnesesség, vagy a levegő mozgása felkelti a gyerekek érdeklődését.

Ezzel szemben az általunk megkérdezett szülők úgy vélik, hogy ami a gyerek körül történik, az mindig érdekes számára és ha játékosan, szemléletesen tanítják, akkor biztos még inkább érdekelni fogja.

Az új tanterv szerint második osztályban a szorzótáblát és az osztást is meg kell tanítani a gyerekeknek. „Miért kell tömni a gyereket, hiszen attól, hogy előkészítőbe járt, még nem lett érettebb” – mondja a tanítónő. Nagy Ildikó is meglepődött ettől a tantervtől, ami tulajdonképpen nem új, hiszen két éve már létezik, csak most kerül gyakorlatba.

Krisztián édesanyja a maszol.ro-nak arról beszélt, hogy már az átlépéses összeadás-kivonás is nagy teher volt az osztály többségének. „Úgy gondoltam, hogy egy kerek esztendő áll majd a rendelkezésükre, hogy ezeket az átlépéses műveleteket rögzítsék. És akkor jön most a szorzótábla meg az osztás! Ezt őrültségnek tartom” – fogalmazott az édesanya.

Decemberre talán lesz tankönyv

A tanítónőnek az a véleménye, hogy aki ezt a tantervet kitalálta, az „vagy nem tanít, vagy olyan régen tanított, hogy már elfelejtette a gyerekeket”. A tankönyvhiánnyal kapcsolatban K. L. úgy véli, a tanterv alapján fogja tanítani az előírtakat, de majd csak tanév végén derül ki igazából, hogy mi is lesz ennek az eredménye. „Áldozati generáció a mostani” – teszi hozzá és azt is elmondja, hogy az elképzelést előbb ki kellett volna próbálni.

Decemberre remélhetőleg elkészülnek a kisiskolások új tankönyvei, a késést a kiadók számára meghirdetett pályázat körüli bonyodalmak okozzák – magyarázta el Király András államtitkár az Erdélyi Riport hetilapnak a tanévkezdés kellemetlenségeit, ami a magyar nyelvű oktatást illeti.

Mint elmondta, Romániában tíz éve nem adtak ki új tankönyveket, az utolsó tankönyves licitet 2014-ben írta ki a minisztérium, mivel változott a tanterv. A minisztérium 2013-ban meghirdette a licitet az előkészítő, az első és második osztály új tankönyveire, ám ez kudarccal zárult. A kudarc oka, hogy mivel nagyon rég nem volt meghirdetve versenytárgyalás tankönyvekre, senki nem nézett utána, hogy 2006-ban – az uniós csatlakozás előkészítésének hatására – megváltozott a közbeszerzési törvény. „Ekkor derült ki, hogy a zabhegyezőre és a tankönyvekre kiírt licitekre ugyanazok a szabályok érvényesek” – fogalmazott Király.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?