Jussukat követeleik a háromszéki közbirtokosok

A prefektus közbejárását kérik a háromszéki közbirtokossági tagok, mert évek óta nem kapják meg járandóságukat. Kovászna megye kormánybiztosa, Codrin Munteanu hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: sok közbirtokossági tag arra panaszkodik, hogy tűzifára valót sem kapnak osztalékként, miközben a vezetőik luxusautókkal közlekednek.prefect-Codrin-Munteanu

A prefektus leszögezte: ezek a közbirtokosságok önálló egyesületek, statútum alapján működnek, ezért a kormányhivatal nem avatkozhat be működésükbe, de arra kérte a közbirtokossági vezetőket, hogy adják ki az emberek járandóságait, az érintetteknek pedig azt tanácsolta, hogy éljenek jogaikkal és váltsák le azokat a vezetőket, akikkel elégedetlenek.

Codrin Munteanu példaként a gelencei Nagycsoport Közbirtokosságot nevesítette, amely nem adott osztalékot a tagoknak, viszont a közel 3500 hektáros területen gazdálkodó közbirtokosság bevette a Mikes gróf közel 2000 hektáros területét, ezáltal pedig megváltozott a tagok részesedési aránya.

A prefektus rámutatott: egyrészt, csak bírósági úton lehet megváltoztatni a Kovászna megyei földosztó bizottság által összeállított közbirtokossági listát, amelyben szerepel, hogy kik a tagok és milyen részesedéssel rendelkeznek. Másrészt a kormánybiztos szerint a Mikes gróf örököseinek nincs is jussa, mivel végleges bírósági ítélet van arról, hogy az állam a múlt század elején kisajátította a gróf területeit, és azok ellenértékét ki is fizette.

A gelencei Nagycsoport Közbirtokosság alelnöke, Kocsis Géza nemrégiben a Háromszék napilapnak kifejtette: sokan kifogásolják a zabolai Mikes Ármin leszármazottjainak telekkönyvét, de amíg bírósági határozat nem mondja ki, hogy nem érvényes az a bizonyos telekkönyv, addig a közbirtokosságnak azt kell elfogadnia.gelence

A közbirtokosság számára az jelenti a legnagyobb gondot, hogy a 3470 hektár erdejéből alig 1100 hektár jutott a birtokukba, a különbözet a megyésítéskor Vrancea megye területére került és a tulajdonosok hosszas pereskedés ellenére sem tudták még átvenni. A prefektus azt ígérte: utánajár annak, hogy hol akadt el a Vrancea megyébe átkerült erdők visszaszolgáltatása.

Kimaradt?