Felújult a nemzeti színek háborúja a Székelykőn

Ismét a román trikolór színeiben virítanak a Torockó melletti Székelykőn lévő betonoszlopok, miután előzőleg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai piros-fehér-zöldre festette ezeket – számolt be a stiridecluj.ro.

A „helyreigazítást” két aranyosgyéresi román fiatalember végezte el. „Amikor olvastuk a sajtóban, hogy mi történt az oszlopokkal, azonnal akcióba léptünk, és 24 óra alatt megoldottuk a problémát” – számolt be egyikük a kolozsvári portálnak.

A HVIM augusztus 27-én számolt be arról a Facebook-oldalán, hogy pécsi szervezetük tagjai magyar nemzeti színűre festették át a Kolozs megyei Váralja és a Fehér megyei Torockó határát jelző oszlopokat. „Székelykőn található kövek rossz színbe voltak ezért át lettek festve. Az oláh nemzeti trikolór eltűnt, és a magyar piros-fehér-zöld került vissza a jól megérdemelt helyére, hogy mindenki lássa: a magyarság nem hagyta el Székelyföldet! NEM, NEM, SOHA!” – írták a közösségi oldalra.

A Székelykőn egyébként az adevarul.ro szerint már évek óta tart ez a furcsa vetélkedés a románok és a magyarok között, az oszlopok tavaly is kétszer váltottak színt. Torockó polgármestere, Szőcs Ferenc nem ért egyet az átfestésekkel. „Nem jól gondolkodnak, akik ezt teszik. Nálunk a községben mindenfelé, a hivatalos épületeken ki van téve Románia zászlója, mert Romániában vagyunk”, mondta a lapnak a polgármester, aki szerint az oszlopoknak csak topográfiai célt kellene szolgálniuk.

Kimaradt?