Több magyar aligazgató lesz a Szatmár megyei iskolákban

Több magyar aligazgató lesz idén a Szatmár megyei iskolákban – számolt be a Szatmári Friss Újság. Szatmárnémetiben, illetve több vidéki iskolában is sikerült kiharcolni a törvény által egyébként biztosított jogot, mégpedig azt, hogy ahol van magyar oktatás, ott legyen magyar a vezetők körében is. A magyar aligazgatók számának növekedése mellett több magyar szaktanfelügyelő is lesz.

A szatmárnémeti Ion Creangă Általános Iskola az egyik, ahová sikerült magyar oktatót kinevezni. Tizennégy magyar tannyelvű osztályban 235 gyermek tanul itt.

További újdonság, hogy a Gyermekek Palotájának is lesz magyar aligazgatója. Itt már jó ideje csak román nyelven zajlanak foglalkozások, ezért is fontos, hogy legyen magyar vezető, legyen lehetőségük a gyerekeknek az anyanyelvükön is részt venni a tevékenységeken.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő szerint nem csak az iskolákban, hanem a tanfelügyelőség berkein belül is nagyon fontos, hogy legyenek magyar szakemberek. „Eddig négyen voltak, a helyettes főtanfelügyelő asszonnyal, Szász Piroskával együtt, de a következő évben már hatan töltenek be szaktanfelügyelői tisztséget” – nyilatkozta Kereskényi a Friss Újságnak.

Kimaradt?