A cigaretta drágítása leszoktatna a káros szenvedélyről?

Az országban jelenleg egymillió asztmás, illetve ötmillió hörghurut-veszélyeztetett személy él, a lakosság több mint negyede (27 százaléka) pedig nikotinfüggő – derül ki a Romániai Tüdőgyógyász Társaság (SRP) közzétett adataiból.

„Azok közül, akik évente mintegy három hónapig köhögnek, kevesen gondolnak arra, hogy tüdőbetegek lehetnek, köhögésük okának a cigarettát tartják, és nem kérnek orvosi segítséget" – figyelmeztetett Florin Mihălțan, a tüdőgyógyász társaság elnöke. Hozzátette: a cigarettázok száma aggasztóan magas, a lakosság 27 százaléka dohányzik.tigari epa

„Túlságosan megengedőek a törvényeink, bizonyos kiskapuk lehetővé teszik a cigarettázást a közterületeken" – mutatott rá a szakember. Tájékoztatása szerint a cigarettás dobozokon megjelentetett képek miatt a dohányosok 6 százaléka lemondott a dohányzásról, ez azonban nem elég ahhoz, hogy Románia utolérje a nyugati államokat ezen a téren.

„Minden egyes alkalom amikor 10 százalékkal drágítják a cigarettát a dohányosok 4 százalékát kényszeríti arra, hogy lemondjon a szenvedélyéről. A dohányzás és nem a dohányzók ellen kell harcolnunk" – fogalmazott Mihălțan.

 Romániában évente mintegy 30 ezer személyt diagnosztizálnak tüdőrákal (85 százalékban a dohányzás okozza), legtöbben nagyon gyorsan meghalnak, mivel gyakran az utolsó stádiumban észlelik a betegséget.

Kimaradt?