Önkéntes orvosok indulnak Székelyföldre

Csaknem egy héten át, október 7-től 12-ig ingyenes vizsgálatokat tartanak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) orvosai. Az önkéntes csoport évente kétszer utazik Hargita megyébe, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket.

A befogadó intézeteket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segíti az orvos csoport. Legutóbbi, májusi útjukon a szakemberek ötezer vizsgálatot végeztek el - áll az NGYSZ közleményében.gyermenkentok3

Felkészült csapat indul útnak

A hamarosan induló körúton 31 szakorvos és egészségügyi szakember vesz részt: Csíkszentdomokosra, Csíkszeredába, Csíkszentmártonba, Gyimesfelsőlokra, Gyimesbükkre és Székelyudvarhelyre látogatnak el.

Az orvos csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermekneurológus, bőrgyógyász, gyermekradiológus, fül-orr-gégész, traumatológus, pedoaudiológus, hallásakusztikus, szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus, kéz- és plasztikai sebész vesz részt. A korábbi évekhez hasonlóan a gyermekmentő mozgó fogászati busza is a csoporttal tart. A mobil rendelőben dolgozó önkéntes fogorvosok tavaly közel 4500, Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg.

Idén először csatlakozik az egy hetes körúthoz az NGYSZ nőgyógyászati kamionja, amelynek orvosai - a többi szakemberhez hasonlóan - szűréseket végeznek és tanácsadást tartanak.tajekoztatas

Hagyományos futballmeccs

A szolgálat erdélyi útjának programjában sportesemény is szerepel: a magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatainak hagyományos futballmeccsére Csíkszentdomokoson kerül sor október 12-én 10 órától. A mérkőzést idén is Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának elnöke vezeti.

Támogatják a szállítást

A szervezet útját idén is az OTP Bank segíti, amely közel két évtizede kiemelt támogatója a szolgálat egészségügyi programjának. A pénzintézet az októberi erdélyi orvosi körúthoz ingyenesen biztosít mikrobuszokat, kisteherautót és gépkocsivezetőket.vizsgalat

Romániai leánybankja is követi az anyavállalat által indított kampányt: valamennyi kirendeltségen adományládát helyeztek ki, és az így befolyt pénzzel az NGYSZ romániai egyesületének munkáját segítik.

A részletes vizsgálati időpontokról és helyszínekről itt találhatnak bővebb információkat.

Kimaradt?