Készülnek a lovasok Székelyföld megkerülésére

Utolsó száz méteréhez érkezett a Székely Lovasok Székelyföldért – váltólovaglás Székelyföld határai körül kezdeményezés szervezése. A kisebb csapatok mind ismerik már saját útvonalaikat, a váltószakaszok találkozási pontjainak időpontja is nyilvános már, hogy további lovasok, fogatosok, szekeresek is csatlakozhassanak a kezdeményezéshez.

A székelyföldi lovasok utóbbi néhány napja nem igazán szólt másról, mint a lovasváltó szervezéséről, a lovak és személyek edzéséről, a szerszámok megigazításáról, rendbetételéről.

Péntek hajnalban indul a Székely Lovasok Székelyföldért lovas váltó Csíkcsibóból és a tervek szerint 54 óra alatt, Székelyföldet megkerülve vasárnap C síksomlyón ér véget a székely lovasok közös akciója. Az augusztus 15–17. között zajló eseményen több mint 200 lovas vesz részt, megközelítőleg 500 km-t lovagolva 54 óra alatt, mintegy 75 települést érintve. Mint utóbb kiderült, Maros megyei lovasok is csatlakoznak a váltóhoz, ők Szovátáról a Parajd, Pálpataka, Fenyőkút útvonalon Zetelakáig lovagolnak.

Lóháton a közösségért

Hargita, Kovászna és Maros megyei lovasok, hagyományőrző és sportegyesületek együttműködését feltételezi a kezdeményezés, mely sok év óta először hangolja egy ritmusra számos lovassport képviselőit: a lovasíjászoktól kezdve a fogathajtókig, díjlovasok, díjugratók is beállnak a váltóba.

Ugyanakkor nem csupán a sportág iránt érdeklődők, de huszárok, hobbilovasok is sokan csatlakoztak az akcióhoz. Ők azok, akik éjjel-nappal, időjárástól függetlenül lovagolni fognak, térségenként váltva egymást, átadva a stafétát a következő térség résztvevőinek. A staféta egyrészt egy GPS-készülék amely rögzíti többek között a megtett távokat és az időt is, másrészt meg a székely zászló, melyre minden település pántlikája felkerül, ahogy áthaladnak az adott helyen a lovasok.

Javában készülődnek már a gyergyói lovasok

A gyergyói lovasok csoportját több mint 30 lovas adja, az első csapat Marosfőn veszi át a stafétát a csíki lovasoktól, és négy váltóval viszik át a zászlót Sikasszóig, és adják át az udvarhelyieknek. A száz kilométeres távra tíz-tizenegy óra áll a lovasok rendelkezésére. A Marosfőről érkező váltót a Nagyboldogasszony napi déli szentmisét követően 11.40 órkor ünnepélyesen fogadják a hívek, valamint egyházi és világi elöljárók, ezt követően Szérhegyen, Ditróban és Remetén is lesz ünnepélyes fogadtatás, hiszen ezen a szakaszon a település központján is áthaladnak a váltók. Ahol a bérceken vezet az útvonal, ott a polgármesterek és a váltóhoz csatlakozni kívánó lovasok a staféta átadásának helyszínén köszöntik a csapatokat.

A Gyeryói-medence váltójának a menetrendje a következő: Marosfőn 9.10 órakor veszi át a stafétát az első csapat, ők hozzák a zászlót Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós templomhoz, ahol a Nagyboldogasszony napi szentmisét követően 11.40 órakor ünnepélyesen köszöntik a lovasokat. Itt veszi át a stafétát a második csapat, amely Gyergyószárhegy (12.15), Gyergyóditró (13.00) Gyergyóremetére (13.40) érintésével érkezik Gyergyóalfaluba 14.40 -kor. A harmadik csapat Alfaluból Csomafalvára viszi a stafétát, érkezésük időpontja 15.40óra. Innen következik a Gyergyói-medence talán legnehezebb szakasza: Csomafalván a Somlyó völgyéből indulva a hegyen át Sikasszóba érkeznek 20.40-kor, ahol az udvarhelyiek veszik át a GPS-t és a zászlót.

Több száz lovas egy célért

Összefogni a Székelyföldi lovas közösség minden ágában tevékenykedő, magyar nemzeti érzelmű lovasokat és közösen körbelovagolni Székelyföldet – ezt a célt fogalmazta meg a lovasok közössége. Lutz Levente, a székely lovas váltó főszervezője, a csíkcsicsói Csodaszarvas Lovasíjász Egyesület tagja abban látja a kezdeményezés erényét, hogy ez egy olyan esemény lesz, amelyből a legkisebbtől a legprofibb lovasig, mindenki azonos hozzáállással veszi ki a részét. Bajkó Tibor, a gyergyószentmiklósi Krigel Sport Klub elnöke elmondta, patkolókovácsot, állatorvosi felügyeletet és szükség esetén lószállító autót is biztosítanak a résztvevőknek. A kétszáz lovas csak a gerincét adja az eseménynek, bárki csatlakozhat hozzájuk egy-egy szakaszon, lóháton, szekéren vagy fogattal. A szervezők kérik, hogy ezt ünnepi viseletben, székely ruhában vagy fehér ingben, fekete nadrágban tegyék. 

Kimaradt?