Mit tegyünk, amikor gyötör a kánikula?

Ha egymást követő két napon a kinti levegő hőmérséklete meghaladja a 37 Celsius-fokot, az alkalmazottak kérhetik a munka ideiglenes felfüggesztését a munkatörvénykönyv értelmében. Az előttünk álló két hétre a meteorológusok rendkívüli meleget jósolnak az egész ország területére, ám a kánikulát időnként megszakítja egy-egy zápor, zivatar.

Igyunk sok folyadékot, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet, vagy cukor nélküli teát, kerüljük a napon való tartózkodást, reggel szellőztessük ki a lakást, majd sötétítsünk be – sorolják a szakemberek a kánikula idejére a tanácsokat.

A meteorológusok szerint akkor beszélhetünk kánikuláról, ha a hőmérő mutatója eléri a 35 Celsius-fokot. Sok esetben azonban, már a 30-32 fokos hőmérséklet is gondot okozhat, ha a nagy meleg hirtelen érkezik, 10, vagy akár már 5 foknyi különbséggel. A valós hőmérséklettől ráadásul sokszor eltérő a hőérzetünk: többek között a levegő nedvességtartalma, de a szél sebessége is hozzájárul ahhoz, hogy meleget a valóságosnál nagyobbnak vagy kisebbnek érzünk.

A törvény értelmében a fizikai munkavégzés ritmusát és intenzitását is csökkenteniük kell a munkáltatóknak a kánikula idején, valamint biztosítaniuk kell a levegő mozgását a zárt munkahelyeken. Kötelezően be kell tartaniuk a statikus munka és a fizikai erőfeszítést igénylő munka szabályos váltakozását, valamint pihenőidőket kell beiktatniuk a programba. Ugyanaz a törvénycikkely kimondja: valamennyi alkalmazott számára biztosítani kell 2-4 liter ásványvizet a napi 8 órás műszak idején, valamint zuhanyozási lehetőséget és védőfelszerelést is ott, ahol ez indokolt. Azok a munkáltatók, akik nem tudják biztosítani a kánikula idején az alkalmazottak komfortérzetének javítását, lerövidíthetik a munkaidőt, vagy két részre oszthatják azt, elkerülve a legforróbb órákat 11 és 17 óra között. Azok a munkáltatók, akik nem tartják be a kánikulára vonatkozó törvényes előírásokat, 1500 és 2500 lej közötti bírsággal büntethetők.

A kiszáradás az egyik legnagyobb gond

A hőség miatt elsősorban a krónikus betegeknek és az időseknek kell elővigyázatosnak lenniük. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a déli órákban, 11-15 között ne menjünk napra, tartózkodjunk árnyékban, az idős, vagy beteg személyek, ha mód van rá, maradjanak a lakásban.

A kánikulának a napszúrás és a kiszáradás az elsődleges veszélye. Napszúrás ellen kalappal, napszemüveggel, kellő öltözködéssel védekezhetünk. “Soha ne tartózkodjunk kalap nélkül a tűző napon, vagy olyan öltözékben, ami nem fedi kellőképpen a testrészeinket, a karunkat, nyakunkat, hátunkat. Öltözzünk lehetőleg világos színű, vagy fehér ruhába, aminek természetes alapanyaga legyen” – olvasható az egészségügyi minisztérium közleményében a figyelmeztetés.

Fokozott figyelmet igényelnek a gyerekek, a csecsemők, akiket ilyenkor vékony ruhába kell öltöztetni, fejüket kalappal, vászon-sapkával, kendővel, napernyővel, ernyővel védeni. Ugyanakkor arra is oda kell figyelni, hogy a kisgyerekek bevásárláskor, ügyintézéskor ne maradjanak az autóban.

A napszúrás nem vicc

Bár a vízparton vagy strandon töltött idő ilyenkor a legalkalmasabb, óvatosan kell bánni a fürdőzés és a napozás adagolásával. A napozás a déli órákban határozottan ellenjavalt, ugyanis olyankor könnyen napszúrást kap az ember. Ha fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, hányinger fog el estére, akkor enyhébb napszúrásra gyanakodhatunk, ami ellen a tarkóra helyzetett vizes borogatással, hűvös, lesötétített szobában védekezhetünk. Súlyosabb esetben a testhőmérséklet hirtelen, jelentős emelkedése következik be, nagyfokú fejfájás mellett a tarkó kötöttsége, merevsége alakul ki.

A beteg tudata zavart lehet, akár eszméletét is elveszítheti. Enyhe esetben otthoni, két-három napos ágynyugalom javasolt hűvös, fénytől védett, esetleg sötét szobában. Ha a tünetek nem javulnak vagy esetleg rosszabbodnak, mindenképpen kórházi kezelés szükséges – mutat rá a háziorvos.

Fontos a szervezet lehűtése

Ha nem vakációban, hanem épp munkaidőben érkezik a kánikula, akkor is létezik megoldás a komfortérzetünk javítására. A gyakori zuhanyozás, mosdás is segít átvészelni a forró napokat. Ha nem tehetjük ezt meg a munkahelyen, legyen nálunk kéztisztító kendő vagy gél, vagy vigyünk magunkkal vizes törülközőt, zsebkendőt, hogy folyamatosan tisztíthassuk és hűthessük magunkat. A munkahelyi, vagy éttermi mosdókban az is megteszi, ha karunkat, csuklónkat a hideg víz alá tartjuk, illetve ha tarkónkat megvizezzük. A szervezet veszélymentes lehűtésére ezek a legalkalmasabb testrészeink.

Hogyan hűtsük le a lakást? Egyre több lakásban van már felszerelt légkondicionáló berendezés vagy ventilator, ami a nyári melegben a komfortérzetet javítja. Ám az, akinek nincs ilyen berendezése, szellőztessen hajnalban, korán reggel. Nyissa ki az összes ablakot és kereszthuzattal hűtse le a lakást. Amikor kellő hűvös van a szobákban, sötétítse le az ablakokat függönyökkel, rolókkal, így estére sem lesz hőség a lakásban.

Mit együnk és mit igyunk?

Ne együnk nehéz ételeket, fogyasszunk roston, fóliában vagy tepsiben, zsiradék-mentesen sült szárnyas húsokat, illetve grillezzünk, süssünk zöldséget, gyümölcsöt is akár – javasolják a szakemberek az ilyenkor ajánlatos táplálékokokat. Ételeink nagy részét a saláták, a gyümölcsök, a tejszín, tejszínhab nélküli gyümölcs-levesek és a rántás nélküli, joghurttal vagy kefirrel habart főzelékek alkossák.

A nagy hőségben a folyadék folyamatos fogyasztását hangsúlyozzák a szakemberek, arra is figyelmeztetve, hogy szomjunkat ne alkoholos, koffeintartalmú, vagy cukrozott italokkal csillapítsuk. Ezekkel ugyanis sokat ronthatunk az állapotunkon, mivel felgyorsítják a folyadék távozását szervezetünkből, a hideg folyadék ráadásul, egyeseknél gyomorgörcsöt is okozhat.

 

Kimaradt?