Székely gyermekkórussal tart miséket a Balaton körül Böjte Csaba

A marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarral tart szentmiséket a Balaton körüli településeken Böjte Csaba ferences atya, az árva és nehéz sorsú gyerekek nevelésével foglalkozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke. A Balatoni Csillagösvény nevű körút utolsó állomása vasárnap Siófok-Kilitin lesz - tájékoztatta Barna Tamás szervező az MTI-t pénteken.

Az ötven tagú gyermekkórust Siófok önkormányzata szállásolta el és minden nap más Balaton körüli egyházközösség biztosítja az ellátásukat. Az immár másodszor megrendezett Balatoni Csillagösvény célja, hogy támogatást gyűjtsön egy szovátai kórus és kultúrközpont megépítésére.

Barna Tamás beszámolója szerint a Boldogasszony Iskolanővérek vezetik a gyermekkórust, akik a Szováta és Nyárád környéki hátrányos helyzetű gyermekeket segítik zenei missziójukkal, mozgó ének- és zeneiskolai programjukkal. A gyűjtésből épülne számukra egy központ Marianum Tündérkert néven, amelynek alapjait sikerült már lerakni a tavaly gyűjtött támogatásokból. Az idei körúton összegyűlt pénzből szeretnék felhúzni a falakat.

"Ebben a kórusban az a legszebb, hogy nemcsak magyar, hanem román hátrányos helyzetű gyerekek és Böjte atya árvái is énekelnek benne, székely népviseletet hordanak és székelyeknek vallják magukat" - fogalmazott Barna Tamás.

Az idei balatoni körúton Szántódpusztán Csíksomlyó mintájára kisebb búcsút rendeztek, neves építészek tervezte szabadtéri oltárt emeltek márványból. A kórus ellátogatott a balatoni települések mellett a somogyvári történelmi emlékhelyre, a Szent László alapította bencés apátság romjaihoz is. A balatoni körút folytatását jövőre is tervezik.

Kimaradt?