Létrejöhet a II. Rákóczi Ferenc katolikus gimnázium Marosvásárhelyen

Zöld utat kapott a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozása Marosvásárhelyen, a keddi rendkívüli tanácsülésén. Az önkormányzat költségvetéséből 1,5 millió lejt azonnali felújítási, restaurálási munkálatokra különítettek el, amely biztosítani fogja, hogy európai uniós, vissza nem térítendő forrásokból teljesen felújítsák az épületet. A határozat alapján a polgármesteri hivatal 20 évre bérbe veszi az Unirea Kollégium épületét. 

A tanácsi döntés zöld utat adott ugyan a katolikus iskola létrehozásának, a folyamat még korántsem zárult le. Tamási Zsolt, az Erdélyi Római Katolikus Státus kuratóriumának a tagja azt mondta, az önkormányzati döntést a prefektúra is kell hogy láttamozza. Ezt követően a megyei tanfelügyelőségnek engedélyt kell kibocsátania, amelyet a tanügyminisztérium láttamoz.

A II. Rákóczi Ferencz Római Katolikus Gimnáziumot az Erdélyi Római Katolikus Státus tulajdonát képező épületben működtetné az egyház. (Az épület egyébként II. Rákóczi Ferenc Katolikus Főgimnáziumnak épült 1903-1905 között, Kőrösi Albert Kálmán tervei alapján.)

Tamási Zsolt azt nyilatkozta, a tervük az, hogy 5 éven belül a 17 osztály, azaz egy sor elemi gimnázium, illetve két sor középiskolai osztály létrejöjjön. „Ez nemcsak 17 osztálytermet jelent, hanem feltételezi a szaklaborokat, adminisztratív helységeket, raktárakat, ami kell egy iskolának a működéséhez és egy olyan elv alapján kerülne sor ennek az átvételére, hogy azok akik jelenleg az Unirea-ban tanulnak ne sérüljenek, tehát kimenő osztályok rendszerével valósítható tulajdonképpen meg a legbecsületesebben ez az átmenet és a szerződésről pedig annyit, hogy ez, amikor megvan a jogi személyiség, utána lesz aktuális, akkor kerül majd aláírásra” – fogalmazott Tamási Zsolt.

Román reakció: "ördögi terv" a katolikus gimnázium

Az Erdélyi Római Katolikus Státus januárban nyújtotta be a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozására vonatkozó igényét. A Maros Megyei Tanfelügyelőség akkor negatívan bírálta el a kérést, amelyet csak hosszas politikai nyomás hatására volt hajlandó megváltoztatni.

A városvezető román politikusok korábban azzal riogatták a többségi nemzethez tartozókat, hogy a katolikus iskola létrehozásával megszűnnek az Unirea, többségében román tannyelvű osztályai.

Az egyik legnagyobb ellenző Corneliu Grosu volt Maros megyei prefektus volt, aki korábban kijelentette: nem tud elfogadni egy ilyen „nacionalista” kezdeményezést. „Sosem fogok egyetérteni egy olyan romboló kezdeményezéssel, amely a kultúra és oktatás valamely templomában kerítéseket emel, vagy szakadást okoz” – fogalmazott korábban az Agerpresnek nyilatkozó prefektus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?