Felavatta Ivóban az Erzsébet tábor épületét Semjén Zsolt

A Hargita hegység lábánál fekvő Ivóban (Izvoare) Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes felavatta pénteken a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által építtetett Erzsébet tábort.

A gyermektábor első 156 lakója Erdély szórványvidékeiről érkezett, de a jövő évtől magyarországi gyermekeket is várnak a festői környezetben fekvő táborba.

Semjén Zsolt az ünnepélyes megnyitón elmondta, a nemzet közjogi egyesítésén túl - amely az állampolgárság kiterjesztésével valósult meg - az is fontos, hogy a nemzetrészek be tudják lakni a Kárpát-medencét. Hozzátette, az ilyen táborok azt a célt szolgálják, hogy a Kárpát-medence magyar gyermekei "személyes szálakkal kössék össze" a Kárpát-medence régióit.

Majtényi László, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára megemlítette, az Erzsébet programnak másodszor sikerült átlépnie a határokat. A program keretében három éve táboroztatnak határon túli gyermekeket Magyarországon, most pedig felépült az első határon túli tábor. A főtitkár emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt épp a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében jelentette be Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára egy határon túli tábor építését. Hosszas keresés után találták meg a tábor számára az ideális helyszínt.

Az alapítvány által megvásárolt 2,7 hektáros telken nyolc hónap alatt felépített 2000 négyzetméteres hasznos területű épület egyszerre 156 gyermek befogadására alkalmas.

Az épületet felszentelő Tamás József, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye segédpüspöke Remete Szent Antal példázatával mondta el, hogy az embernek szüksége van a pihenésre, a kikapcsolódásra, és a tábor ezt a célt szolgálja.

Az első táborozók képviselőjének Semjén Zsolt és Majtényi László átnyújtott egy Erzsébet-zászlót.

Kimaradt?